Den all-russiske folkefronten er en russisk politisk bevegelse som ble grunnlagt i mai 2011 av daværende statsminister Vladimir Putin på en tverr-regional konferanse i partiet Forent Russland. Den russiske betegnelsen er Obsjtsjerossijskij Narodnyj Front (ONF). Det offisielle målet er å bidra til samhold og utvikling i Russland. ONF er også kalt Folkefronten for Russland (Narodnyj Front za Rossiju).

Faktaboks

Også kjent som

Obsjtsjerossijskij Narodnyj Front (ONF)

Fronten er åpen for organisasjoner og bevegelser innen politikk og sivilsamfunn, men det kreves at de deler de grunnleggende målene til partiet Forent Russland, som regnes som «maktens parti». Gjennom fronten kan partiløse kandidater stille på listene til dette partiet. Etter valget til Statsdumaen i 2016 er sju av nasjonalforsamlingens 26 komiteer besatt av ledere for ONF.

Oppgaver

I 2013 ble Vladimir Putin valgt til leder for ONF. Han uttalte da at fronten skulle gi anledning for folk flest til å være med å sette dagorden og å bidra til at vedtatt politikk som var havnet i «den byråkratiske myra», ble iverksatt.

Fronten arbeider gjennom ulike prosjekter, mange av dem av rein sosial karakter, som tiltak for å hjelpe barn fra familier med dårlig råd til å delta i fritidsaktiviteter. Andre politisk lite kontroversielle prosjekter er å få fortgang i arbeidet med å gjennomføre kildesortering i de russiske byene og å sørge for at studenter fra tekniske høyskoler får praksisplass i bedriftene.

ONF bidrar også til «offentlig kontroll» av varehandelen, helsesektoren, sektoren for boliger og kommunal infrastruktur og utdanningsvesenet. Offentlig kontroll, også kalt medborgerkontroll, er en funksjon som kan utøves av ulike organisasjoner og organer i Russland, blant dem ONF, for å sikre at myndigheter og andre følger loven og ikke bryter med medborgernes rettigheter. Ett av prosjektene tar sikte på å gi rettshjelp til journalister som avslører korrupsjon og andre misligheter. Et eget prosjekt dreier seg om å kontrollere iverksettelsen av Putins såkalte mai-dekreter som han offentliggjorte den dagen han tiltrådte for tredje gang som president i mai 2012. De består av elleve dekreter om sentrale politikkområder.

Organisering

ONF avholder regelmessige stormøte, fora, der viktige samfunnsspørsmål tas opp.

Den all-russiske folkefronten er ett av flere organer og organisasjoner de russiske myndighetene har etablert for å skape plattformer for dialog med sivilsamfunnet. Samfunnskammeret – Obsjtsjestvennaja Palata – er det viktigste av disse. Kritikere har forklart opprettelsen av slike rådgivende organer med at de folkevalgte organene mangler legitimitet på grunn av manipulasjon og valgfusk. For å gi politiske vedtak legitimitet, er det derfor nødvendig å lufte dem i andre organer. Andre vil kunne si at de rådgivende organene tar seg av funksjoner som i mer demokratiske politiske systemer dekkes gjennom høringsrunder, arbeidsgrupper og andre mer smidige ordninger.

ONF skiller seg fra andre russiske konsultative organer ved at den er så direkte koblet til det styrende partiet. Likheten med såkalte nasjonale fronter i Øst- og Sentral-Europa før oppbruddet av Sovjetunionen i 1989 kan sies å være slående. I land som Polen og DDR inngikk ulike regimelojale partier og organisasjoner i fronten, men måtte vise lojalitet til det statsbærende partiets program og anerkjenne dets ledende rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg