Filip 2., konge av Makedonia fra 359 til 336 fvt., var sønn av Amyntas 3. I 359 ble han formynder for sin brorsønn Amyntas 4., og snart etter selv konge. På kort tid sikret han rikets grenser og vant over flere medbeilere til tronen.

Filip styrket landets økonomi og skapte en utmerket hær, og med den gikk han i gang med å erobre kysten og få makten over de greske statene i nærområdet. Han vant snart de greske byene Amfipolis, Poteidaia og Filippi. Athen reagerte på ekspansjonen hans, men ble oppholdt med løfter og var dessuten opptatt med å bekjempe et opprør blant sine forbundsfeller. Da Filip senere fikk makt over Thessalia fikk han Thessalias plass i forbundet som beskyttet Delfi; derfor kjempet han i 353–352 mot fokerne den hellige krig»). Der seiret han, men ble hindret i å trenge lenger inn i Hellas av en athensk hær som møtte ham ved Thermopylene. I 348 erobret Filip den viktige greske kolonien Olynthos , som han lot plyndre og ødelegge. Fred med Athen ble sluttet i 346, men da Filip hadde sikret seg Thermopylene, erobret han Fokis.

Den athenske taleren Demosthenes' agitasjon mot Filip og iherdige forsøk på å samle grekerne mot kongen lyktes bare delvis. I en ny «hellig krig» i 339 satte Filip seg fast sør for Thermopylene, og da athenerne og thebanerne endelig gikk sammen mot ham, slo han dem fullstendig i slaget ved Khaironeia i 338. Filip besatte så Theben, men viste seg mild mot Athen. Etter seieren viste han måtehold, sikret de greske statenes forfatninger og grenser og søkte først og fremst å gjøre slutt på de stadige innbyrdes krigene. På en kongress i Korinth året etter ble Filip anerkjent av de greske stater (unntatt Sparta) som deres krigsherre. Planen var at han skulle lede et felles felttog mot Persia, men i år 336 ble han myrdet. Hans planer mot Perserriket satte sønnen Aleksander ut i livet i større omfang enn hans far hadde tenkt seg.

Noen av den makedonske kongefamiliens graver er kommet for dagen ved Vergina i 1970-årene, og en av dem kan være for Filip 2. De praktfulle funnstykkene, blant annet gullkister og diademer, gullinnvirkete tøyer, møbler med elfenbensrelieffer, våpen og rustninger, befinner seg nå i et nybygd museum på stedet; gravfasadene er dekorert med praktfulle malerier. Det er også funnet en hodeskalle med skader i kinn- og øyeregionen tilsvarende slike skader som antikke historikere forteller at Filip fikk i et av sine første slag. Men det er stadig diskusjon om denne identifikasjonen er korrekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.