Vergina
Et av gravkamrene i Vergina som man tror kan tilhøre Filip 2 av Makedonia.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Vergina er et ruinområde i Nord-Hellas, vest for Thessaloniki. Vergina var bebodd fra tidlig jernalder av (1000–700 fvt.), men storhetstiden falt under hellenistisk tid. Fra denne perioden er bevart ruinene av et palass, antagelig bygd under Antigonos Gonatas (276–239 fvt.).

Faktaboks

Uttale
vˈergina

Vergina er blitt identifisert med Aigai, de makedonske kongenes eldste residens og begravelsessted. Hypotesen er blitt styrket etter at rike gravfunn ble gjort i Vergina i 1970-årene. De senklassiske-/tidlig-hellenistiske tumulusgravene som kom for dagen, var så rikt utstyrt at de tydelig måtte være kongelige graver. Mest oppsikt har de store funn av edelmetall vakt (gullskrin med de dødes aske, purpurstoff innvirket med gull, vaser og kar av sølv og gull, rustninger og våpen med mer), men arkeologisk sett er freskene i gravene vel så verdifulle, da slike originalmalerier fra gresk tid er bevart i uhyre liten utstrekning.

Lederen av utgravningene, den greske arkeologen Manolis Andronikos, ville identifisere den døde i den største tumulusgraven med Filip 2 av Makedonia (359–336 fvt.). Andre forskere har ment at graven er yngre og derfor har tilhørt en annen hersker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg