African-led International Support Mission to Mali

African-led International Support Mission to Mali (AFISMA); vestafrikansk militær styrke opprettet gjennom FN-resolusjon 2085, vedtatt i Sikkerhetsrådet 20. desember 2012 som følge av den væpnede konflikten mellom Malis myndigheter og islamister i den nordlige delen av landet; satt inn fra 17. januar 2013. Styrkens opprinnelige navn var International Support Mission for Mali (fransk: Mission internationale de soutien au Mali sous conduite africaine, MISMA).

Sikkerhetsrådet har gitt AFISMA i mandat å bistå Malis myndigheter til å ta tilbake kontrollen over Nord-Mali, der islamistiske grupper, dels knyttet til al-Qaida, har etablert seg.

AFISMA er etablert av den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS til støtte for sitt medlemsland Mali. Opprinnelig plan var at styrken skulle settes inn først i september 2013, men som følge av den franske intervensjonen, gjennom Opération Serval, ble innsettingen framskyndet. Togo, Nigeria og Burkina Faso var de første land som sendte styrkebidrag; 21 land (også flere utenfor ECOWAS) forpliktet seg til å delta, med til sammen ca 7500 soldater.

AFISMA er etablert i henhold til FN-paktens kapittel VII, og er gitt i mandat å bruke alle nødvendige midler for å løse sitt oppdrag. Styrken er forutsatt å koordinere sin virksomhet med EUs treningsstyrke, European Union Training Mission Mali (EUTM), satt inn fra april 2013. Styrkens øverskommanderende er generalmajor Shehu Usman Abdul Kadir (Nigeria), mens Afrikanske union (AU) utpekte Burundis tidligere president Pierre Buyoya som sin representant for Mali og politisk leder for AFISMA. AU og ECOWAS arbeider sammen med FN og EU for å finne en løsning på konflikten i Mali, og har etablert Mali Integrated Task Force (MITF) for å støtte AFISMA.

FNs sikkerhetsråd vedtok 25. april 2013 å opprette en FN-styrke - Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation au Mali (MINUSMA) - til erstatning for AFISMA, med virkning fra 1. juli 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg