Essex-klassen – USS Intrepid fotografert i 1944
/NH 97468 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

Fem hangarskip i Essex-klassen fotografert ved slutten av 1944. Fra foran USS Wasp (CV-18), USS Yorktown (CV-10), USS Hornet (CV-12), USS Hancock (CV-19) og USS Ticonderoga (CV-14)

/National Archives.

Essex-klassen var en klasse amerikanske flåtehangarskip som ble brukt under andre verdenskrig. Klassen bestod av 24 hangarskip som var tatt i bruk fra slutten av 1942, hvorav 16 var i bruk før slutten av andre verdenskrig.

Historie

Essex-klassen var basert på Yorktown-klassen, men var større og konstruert uten restriksjonene fra noen flåteavtaler. Det første skipet i klassen, USS Essex (CV-9), ble sjøsatt 31. juli 1942 og tatt i bruk av den amerikanske marinen fra 31. desember samme år. Essex-klassen er den største klassen av flåtehangarskip noensinne etter antall, og hadde stor betydning under de amerikanske kampanjene i Stillehavet i siste halvdel av andre verdenskrig. Mange av skipene i Essex-klassen ble modernisert etter andre verdenskrig, og skip i klassen ble også brukt under Koreakrigen og Vietnamkrigen. De siste hangarskipene i klassen var i bruk helt frem til siste halvdel av 1970-tallet.

Flere av hangarskipene i Essex-klassen er bevart som museumsskip. USS Yorktown (CV-10) er bevart ved Patriots Point Naval & Maritime Museum i Mount Pleasant, Sør-Carolina, USS Intrepid (CV-11) er bevart ved Intrepid Sea, Air & Space Museum i New York City, USS Hornet (CV-12) er bevart ved USS Hornet Sea, Air & Space Museum i Alameda, California, og USS Lexington (CV-16) er bevart ved USS Lexington Museum i Corpus Christi, Texas.

Spesifikasjoner

Essex-klassen var utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 150 000 akselhestekrefter og hadde kapasitet for 91 fly. Spesifikasjonene er for USS Essex:

  • Deplasement: 34 881 tonn; standard deplasement 27 208 tonn
  • Lengde: 270,66 meter
  • Topphastighet: 32,7 knop
  • Rekkevidde: 12 000 nautiske mil ved 15 knop
  • Mannskap: 2682

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg