E.ON SE

Artikkelstart

E.ON SE, er et tysk energikonsern med hovedkontor i Essen. Det ble etablert i 2000 ved sammenslutning av selskapene VEBA og VIAG. E.ON er en av verdens største energikonserner med leveranse av elektrisk strøm, gass, varme og kulde til kunder i Tyskland og øvrige verden. Konsernet er etablert med selskaper i mer enn 30 land, blant annet i Sverige.

Faktaboks

Etymologi
Navnet E. ON kommer av eon, gresk aion, betegnelsen for et langt eller uendelig tidsrom, bl. a. brukt av Platon om ideenes evige eksistens.

Historikk

VEBA ble grunnlagt i 1929 av delstaten Preussen som Vereinigte Elektrizitäts- und Bergwerks-Aktiengesellschaft, og privatisert i 1964. Selskapet var særlig aktivt inne i energiproduksjon og -distribusjon, i tillegg til blant annet kjemisk industri.

VIAG ble grunnlagt i 1923 som Vereinigte Industrie-Unternehmungen AG, et holdingselskap for ulike statlige industriselskaper, som ble privatisert i 1986–1988. I 1990-årene var det særlig konsentrert om kjernevirksomhetene energi og telekommunikasjon.

E.ON solgte i 2002 oljeselskapet Veba Oel, inkludert bensinstasjonkjeden Aral, til britiske BP, samt aluminiumsprodusenten VAW (Vereinigte Aluminium-Werke) til Norsk Hydro. E.ON overtok i 2003 Ruhrgas, Tysklands største naturgassdistributør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg