Faktaboks

E.ON SE
Etymologi
Navnet E. ON kommer av eon, gresk aion, betegnelsen for et langt eller uendelig tidsrom, bl. a. brukt av Platon om ideenes evige eksistens.

E.ON SE, er et tysk energikonsern med hovedkontor i Essen. Det ble etablert i 2000 ved sammenslutning av selskapene VEBA og VIAG. E.ON er en av verdens største energikonserner med leveranse av elektrisk strøm, gass, varme og kulde til kunder i Tyskland og øvrige verden. Konsernet er etablert med selskaper i mer enn 30 land, blant annet i Sverige.

Historikk

VEBA ble grunnlagt i 1929 av delstaten Preussen som Vereinigte Elektrizitäts- und Bergwerks-Aktiengesellschaft, og privatisert i 1964. Selskapet var særlig aktivt inne i energiproduksjon og -distribusjon, i tillegg til blant annet kjemisk industri.

VIAG ble grunnlagt i 1923 som Vereinigte Industrie-Unternehmungen AG, et holdingselskap for ulike statlige industriselskaper, som ble privatisert i 1986–1988. I 1990-årene var det særlig konsentrert om kjernevirksomhetene energi og telekommunikasjon.

E.ON solgte i 2002 oljeselskapet Veba Oel, inkludert bensinstasjonkjeden Aral, til britiske BP, samt aluminiumsprodusenten VAW (Vereinigte Aluminium-Werke) til Norsk Hydro. E.ON overtok i 2003 Ruhrgas, Tysklands største naturgassdistributør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg