Faktaboks

Ernst Schwitters
Født
16. november 1918, Hannover
Død
17. desember 1996, Oslo
Ernst Schwitters
Ernst Schwitters i arbeid ved den norske regjeringens bildedavdeling i London, 1944.
Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY 2.0

Ernst Schwitters var en tysk-norsk fotograf.

Ernst Schwitters var sønn av kunstneren Kurt Schwitters. Han var selvlært som fotograf, men mottok tidlig sterke inntrykk fra farens omgangskrets av avantgardistiske kunstnere og fotografer, som Man Ray og László Moholy-Nagy.

Andre verdenskrig

Nordal Grieg fotografert av Ernst Schwitters.
Portrett av Nordal Grieg, tatt av Ernst Schwitters i 1943. Bildet er hentet fra Gyldendals historiske portrettarkiv.
Av .

Schwitters hadde fra 1929 flere lengre ferieopphold i Norge med familien. Etter nazistenes maktovertakelse i Tyskland, valgte far og sønn i 1936 å slå seg ned i Oslo. Ernst Schwitters hadde vært medlem av organisasjonen Sozialistischen Arbeiterjugend, og var forfulgt av nazistene. Likevel ble søknaden hans om politisk asyl i Norge avslått, mens opphold uten arbeidstillatelse ble innvilget. Med bistand fra norske fotografer og kunstnere fikk Schwitters innrettet et atelier i Oslo hvor han kunne arbeide.

Da Tyskland angrep Norge 9. april i 1940 måtte far og sønn Schwitters flykte til England via Ålesund og Nord-Norge. Ernst Schwitters klarte å bringe med seg 2500 negativer under flukten. Ytterligere 5000 negativer skulle bringes i sikkerhet ved å flys over via Sverige, men de gikk tapt etter at flyet forsvant sporløst over Nordsjøen.

I England fikk Schwitters viktige oppdrag for den norske eksilregjeringen. Et av oppdragene var å lage en stor Norgesutstilling på varehuset Harrods i London, basert på de 2500 negativene han fikk med seg.

Etterkrigsårene

I 1945 ble Schwitters innvilget norsk statsborgerskap. I etterkrigsårene arbeidet han med reportasjefoto for blant andre NTB og ukebladet Aktuell, ved siden av atelier- og kunstfoto. Han var et aktivt medlem av Oslo Kamera Klubb og deltok i konkurranser og utstillinger i inn- og utland. Som eneste fotograf fikk han følge prosessen mot Vidkun Quisling i 1945, og han var offisiell fotograf for de olympiske vinterleker i Oslo i 1952.

Fra 1947 arbeidet Schwitters som selvstendig fotograf med oppdrag for næringsliv og presse, og som bilderedaktør for flere store bokverk. Han var også aktiv som foredragsholder og skribent, og bidro sterkt til å heve bevisstheten omkring fotografiet som kunstform i Norge.

Etter å ha avsluttet sin karriere som yrkesfotograf på slutten av 1970-tallet, la Ernst Schwitters i sine senere år ned en stor innsats i å samle og dokumentere farens produksjon. Han bygde også opp en betydelig samling verk av dadaistiske og andre avantgardistiske kunstnere i Kurt Schwitters' omgangskrets. Denne forvaltes i dag av Kurt und Ernst Schwitters Stiftung ved Sprengel Museum i Hannover.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Ernst Schwitters

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg