Norsk Telegrambyrå, norsk presses sentrale nyhets- og billedbyrå, grunnlagt 1867.

NTB deleies av flere av de største aktørene i norsk media, inkludert Schibstedt, Amedia og NRK. Sjefredaktør og adm. direktør fra 2004 er Pål Bjerketvedt.

NTB er organisert i fire forretningsområder: NTB nyheter, NTB, scanpix, NTB tema og NTB info.

I tillegg eier NTB flere selskaper: Universum AS, som leverer tv-stoff, Nyhetsgrafikk.no AS som leverer grafikk, bildebyrået Samfoto AS, og språkfirmaet NTB Arkitekst. NTB har også eierandeler i medieovervåkningsselskapet Retriever.

NTBs største kunder er NRK og de fleste store riksavisene i tillegg til 65 andre dagsaviser. TV 2 avsluttet sitt samarbeid med NTB i 2004. NTB selger i dag sine nyhetsartikler ikke bare til media, men også organisasjoner, bedrifter og offentlige etater som ønsker å holde seg løpende orientert om nyhetsbildet.

Byrået bygger sin innenlandske nyhetstjeneste på egen reportasje og et korrespondentnett som dekker hele landet. Utenrikstjenesten blir i vesentlig grad redigert på grunnlag av de internasjonale tjenestene til Reuter, Associated Press (AP), Agence France–Presse (AFP) og Deutsche Presse-Agentur (DPA). Særlig viktig er nyhetsutvekslingen med de nasjonale nyhetsbyråene i de andre nordiske landene.

NTB scanpix er siden 2011 heleid av NTB. NTB scanpix har egne fotografer, og et omfattende arkiv av bilder og video. De formidler også bilder fra internasjonale billedbyråer.

Grunnlagt 1867 som filial av det tyske Wolffs byrå, men gikk over i privat eie 1869. I 1918 ble NTB kjøpt av et aksjeselskap hvor aksjene bare kan innehas av norske mediebedrifter.

NTBs bildedel ble i 1999 slått sammen med Scan-Foto til selskapet Scanpix Norge AS. Selskapet var eid av Schibsted ASA og NTB. I 2011 kjøpte NTB ut Schibsted, og har siden vært eneste eier.

  • Giverholt, Helge: Nyhetsformidling i Norge : Norsk telegrambyrå 1867-1967, 1967. Les boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. september 2016 skrev Morten Haave

Nå gjetter jeg vilt, men: korrespondentstilling i Bonn må det vel nesten ha vært noen år siden NTB droppet?

2. januar 2017 svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren. Her mangler vi dessverre en fagansvarlig, men vi håper å få oppdatert denne artikkelen snart. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.