Norsk Telegrambyrå

Artikkelstart

Norsk Telegrambyrå er norsk presses sentrale nyhets- og billedbyrå, grunnlagt i 1867.

Faktaboks

Også kjent som
NTB

NTB deleies av flere av de største aktørene i norsk media, inkludert Schibstedt, Amedia og NRK.

Virksomhet

NTB er organisert i fire forretningsområder: NTB Nyheter, NTB Scanpix, NTB Tema og NTB Info.

I tillegg eier NTB flere selskaper: Universum AS, som leverer tv-stoff, Nyhetsgrafikk.no AS som leverer grafikk, bildebyrået Samfoto AS, og språkfirmaet NTB Arkitekst. NTB har også eierandeler i medieovervåkningsselskapet Retriever.

NTBs største kunder er NRK og de fleste store riksavisene i tillegg til 65 andre dagsaviser. TV 2 avsluttet sitt samarbeid med NTB i 2004. NTB selger i dag sine nyhetsartikler ikke bare til media, men også organisasjoner, bedrifter og offentlige etater som ønsker å holde seg løpende orientert om nyhetsbildet.

Byrået bygger sin innenlandske nyhetstjeneste på egen reportasje og et korrespondentnett som dekker hele landet. Utenrikstjenesten blir i vesentlig grad redigert på grunnlag av de internasjonale tjenestene til Reuter, Associated Press (AP), Agence France–Presse (AFP) og Deutsche Presse-Agentur (DPA). Særlig viktig er nyhetsutvekslingen med de nasjonale nyhetsbyråene i de andre nordiske landene.

Scanpix Norge AS ble i 2011 en del av NTB. NTB Scanpix har egne fotografer, og et omfattende arkiv av bilder og video. De formidler også bilder fra internasjonale bildebyråer.

Historie

Grunnlagt 1867 som filial av det tyske Wolffs byrå, men gikk over i privat eie 1869. I 1918 ble NTB kjøpt av et aksjeselskap hvor aksjene bare kan innehas av norske mediebedrifter.

NTBs bildedel ble i 1999 slått sammen med Scan-Foto til selskapet Scanpix Norge AS. Selskapet var eid av Schibsted ASA og NTB. I 2011 kjøpte NTB ut Schibsted, og Scanpix ble en avdeling i NTB.

Litteratur

  • Giverholt, Helge: Nyhetsformidling i Norge : Norsk telegrambyrå 1867-1967, 1967. Les boken

Kommentarer (2)

skrev Morten Haave

Nå gjetter jeg vilt, men: korrespondentstilling i Bonn må det vel nesten ha vært noen år siden NTB droppet?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren. Her mangler vi dessverre en fagansvarlig, men vi håper å få oppdatert denne artikkelen snart. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg