Erlkönig

Moritz von Schwind, illustrasjon til Goethes dikt "Erlkönig"

Erlkönig er et av Johann Wolfgang von Goethes mest kjente dikt og har en fast plass i tysk litterær kanon. Diktet ble skrevet i 1782, og hører med til Goethes naturmagiske ballader som han skrev i den litteraturhistoriske perioden Sturm und Drang. Tittelen stammer fra Johann Gottfried Herders feilaktige oversettelse av et dansk sagn om alvekongen med originaltittelen «Ellekonge».

Faktaboks

uttale:
ˈerlkönig

Balladen, som består av åtte strofer, forteller den dramatiske historien om en far som rir gjennom natten med sin sønn i armene. Sønnen mener at han ser alvekongen og hans døtre og at disse forsøker å lokke ham til seg. Faren forsøker å bortforklare sønnens hallusinasjoner med naturfenomener, som blant annet et tåkeslør. Da faren kommer fram til bestemmelsesstedet, ligger sønnen død i armene hans.

Balladen har blitt tonesatt mange ganger, blant annet av Carl Loewe (1818) og Franz Schubert (1821). Også i nyere tid har Erlkönig inspirert musikere, blant andre Achim Reichel (født 1944). Mange kunstnere har illustrert diktet, blant andre Moritz von Schwind. Ved Saaleaue i nærheten av Jena står en statue som skal forestille alvekongen, lagd av billedhuggeren Otto Späte (født i 1852, dødsår ukjent). Balladen er også populær som utgangspunkt for parodier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg