Faktaboks

Erik Moll

Erik Møll

Født
7. september 1948, Wisconsin, USA
Albumomslag
Albumet Many Years To Go kom i 2015.
Albumomslag
Av /EMM records.

Erik Moll er en norsk-amerikansk sanger, gitarist og låtskriver i sjangeren country og folkrock.

Han ble født av norske foreldre i den amerikanske delstaten Wisconsin i 1948, men vokste opp i byen Pullman som ligger i Whithman County i Washington. I 1961 flyttet han og familien til Bergen.

Han etablerte seg i musikkmiljøet i Bergen gjennom 1960-tallet og var med på den kontroversielle oppsettingen av musikalen Hair , oversatt til Hår på norsk, på Den Nationale Scene i Bergen i 1970. Han er også en av grunnleggerne av country-folk-rock bandet Hole In The Wall som platedebuterte med sitt selvtitulerte album i 1972, før han dro tilbake til USA for å utvikle sitt låtskrivertalent. I denne perioden, på midten av 1970-tallet, var han bosatt i California og spilte i bandet Happy Valley. Etter fire år i California returnerte han til Bergen og ble med i en ny utgave av Hole In The Wall; Oppfølgeren til debutalbumet, Rose of Barcelona, ble utgitt i 1978.

Gjennom 1980-tallet var han blant annet med i NRI (Norsk Rock Invasjon) med base i København. Gruppens eneste albumutgivelse, Crazy Lovin', kom i 1982 og inneholdt en engelsk versjon av hans låt «Richter Skala Rock», tidligere utgitt i 1981 som Molls første singel som soloartist.

Hans første albumutgivelse som soloartist, Wayward Ways, kom i 1988. Albumet ble utgitt på kassett i USA og inneholdt elleve egenkomponerte låter spilt inn med band i Lone Star Studios i Austin, Texas.

Det store gjennombruddet som låtskriver kom med Steinar Albrigtsens utgivelse av albumet Alone Too Long i 1990. Seks av låtene på albumet var skrevet av eller med Moll, inkludert tittelsporet. Han hadde på dette tidspunktet flyttet til Austin, Texas, hvor han ble boende gjennom hele 90-tallet.

I dette tiåret kom det flere utgivelser: Erik & Erik (1992), med Erik Hokkanen, In the Shadow (1994) og Most of All (1998) ble alle utgitt på hans eget amerikanske selskap Fire Ant Records.

Etter tusenårsskiftet vendte han tilbake til Norge og har vært bosatt i Bergen siden. Det første albumet utgitt på hans eget norske selskap, EMM Records, kom i 2003 og het Come What May. Også dette albumet var spilt inn i Texas. Låten Long Before I Even Met You fra dette albumet lå flere uker på Norsktoppen.

I de påfølgende årene kom albumene Good to Go (2008) og Fram til i dag (2010). På det sistnevnte albumet medvirket Voksne Herrers Orkester som også hadde spilt flere ganger med Moll på Logen i Bergen. I løpet av denne perioden turnerte Moll med sin trio på skolekonserter i regi av Rikskonsertene. I desember 2010 spilte han konsert med Rune Walle og Trygve Thue under navnet Hole In The Wall Trio. I oktober 2013 spilte han konsert med tex-mex gruppen Texanos. Begge konsertene ble spilt på Madam Felle i Bergen.

I 2015 kom albumet Many Years to Go. Albumet ble påbegynt med opptak på et hotellrom i Haugesund i 2012. Over de neste tre årene ble flere opptak gjort i Oslo, Bergen og på Stord. For dette albumet ble Moll tildelt Spellemannsprisen i kategorien country. Dette var det første av hans album som kun ble gitt ut digitalt.

Utvalgte utgivelser

  • 1988: Wayward Ways, Armadillo Records, kassett (gjenutgitt digitalt i 2009)
  • 1992: Erik & Erik, med Erik Hokkanen, Fire Ant Records, CD
  • 1994: In the Shadow, Fire Ant Records, CD
  • 1998: Most of All, Fire Ant Records, CD
  • 2003: Come What May, EMM Records, CD
  • 2008: Good to Go, EMM Records, CD
  • 2010: Fram til i dag, med Voksne Herrers Orkester, EMM Records, CD
  • 2015: Many Years to Go, EMM Records, nedlasting + strømming
  • 2021: More Than Ever, EMM Records, kun strømming

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg