Elverum (tettsted)

Parti fra Leiret.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Elverum er et tettsted som er administrasjonssenter i Elverum kommune i Innlandet. Elverum er handelssentrum for Midt-Østerdal og deler av Solør.

Faktaboks

Uttale

ÆLv:rum

Etymologi

fra 'Alfar-heim', gård ved elva

Også kjent som

Leiret

Innbyggertall
14877 (2017)

Tettstedet Elverum består av to ulike deler, på hver sin side av Glåma. På østsiden ligger Leiret med handel, hovedgate, kirkested og administrasjonsfunksjoner. På vestsiden ligger Vestad med industriområder, Elverum jernbanestasjon fra 1862, riksveg 3, militærleiren Terningmoen og den nye Terningen arena.

Navnet Leiret, egentlig 'Elverums leir', er her brukt i betydningen militær leirplass. Leiret vokste opp under skansen Christiansfjeld, som ble anlagt i 1680-årene. Fra 1750 er den kjente Grundsetmartn holdt her. 11. april 1940 ble det meste av Leiret lagt i ruiner etter et massivt tysk bombeangrep i forbindelse med kamphandlingene under andre verdenskrig. 41 liv gikk tapt, hvorav 21 sivile.

Tettstedet har vokst fram rundt militærleir, handel, og offentlige funksjoner som sykehus og lærerskole. Hedmark sykepleierhøgskole ble opprettet i 1927 i tilknytning til Hedmark Sentralsjukehus fra 1925. Elverum lærerhøgskole ble opprettet som et privat lærerseminar i 1892, og ble statlig fra 1927. Fra 2011 er all høgskoleutdanning i Elverum samlet på Terningen arena på Vestad, og er en del av Høgskolen i Innlandet.

Kommunestyret vedtok «bystatus» for Elverum i 1996.

Leiret med Glomma.

Leiret med Glomma
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg