Fra friluftssamlingene: Åmottunet med hovedbygning fra Åset (1795). Til venstre sommerstue og loft fra Berger. Helt til høyre stabbur fra Løsset, med årstallet 1683.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Elverumstunet

Lars Mæhlum. fri

Ramloftstue fra Stemsrud i Grue, bygd 1630

Lars Mæhlum. fri

Glomdalsmuseet ligger på  Elverum  og ble grunnlagt 1911. Det er et av Norges mest betydelige friluftsmuseer med rundt 90 antikvariske bygninger på et 170 dekar stort område og med kulturhistoriske samlinger fra hele Østerdalen og Solør . Kommunene i dette distriktet er eiere.

De fleste bygningene er ordnet i tun fra de forskjellige bygder. Det er ellers lagt vekt på å gi et bredt sosialt bilde og vise de fleste sider ved arbeidslivet og samfunnslivet. Av særlig interesse blant bygningene er den rikt dekorerte Synvisstua fra 1744 og den svære Stemsrudstua fra 1630.

En ildsikker bygning ble oppført allerede i 1939, mens det senere er kommet til en utstillingsbygning som gir plass til en allsidig virksomhet ved siden av verksteder, magasiner, arkiver og administrasjonslokaler. Med sitt friluftsteater og store område fungerer museet som et samlingssted og kultursentrum for et vidstrakt distrikt. Museet har også en seteravdeling, telthus fra de gamle skiløperkompanier, et eldre garveri og samegammer fra Elgå. En egen museumsbygning rommer systematiske samlinger, Helge Væringsaasens bibliotek, antikvitetssamling og et kunstgalleri. I 2006 åpnet en ny paviljong som rommer faste utstillinger om taternes/romanifolkets kultur og historie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.