Elingård, herregård i Fredrikstad (tidl. Onsøy) kommune, Østfold, ca. 10 km nordvest for bykjernen, rommer Elingaard Herregårdmuseum som ligger under Fredrikstad Museum. Den nåværende hovedbygningen er fra 1749 og har store, hvelvede kjellere som viser levninger av Jens Bjelkes hovedbygning. I parken finnes rester av vollgraver og bastioner, også fra Jens Bjelkes tid.

Historikk. Elingård var herresete allerede i senmiddelalderen. Jon Havtorsson, som eide den på 1300-tallet, arvet den muligens etter faren Havtore Jonsson. Omkring 1460 tilhørte gården den adelsslekten som genealogene kaller Gyldenhorn, og kom på 1500-tallet gjennom ekteskap i den danske adelsmannen Eiler Brockenhuus' eie. Hans sønnedatter Sophie Brockenhuus ble gift med kansler Jens Bjelke til Austrått, og Elingård gikk i arv først til deres sønn riksadmiral Henrik Bjelke, og deretter til deres datterdatters datter Sophie von Pultz, som var gift med generalløytnant Henrik Jørgen Huitfeldt, og tilhørte deretter dennes etterslekt til 1778. Elingård ble hjemsøkt av brann 1645 og 1746. 1824 ble gården kjøpt av baron Wilhelm Frederik Wedel-Jarlsberg, hvis enke solgte den 1855. Elingård skiftet deretter eier flere ganger, og eiendommen ble utstykket, bl.a. ble øyene Misingen, Rauer og Hankø og flere store gårdsbruk fradelt. 1923 ble Elingård kjøpt av entreprenør Arnt Holm, som la ut ca. 6000 daa til dyrepark for villsvin, dådyr, harer og fugl. Hovedbygningen er fredet fra samme år. 1948 ble bebyggelsen med 300 daa innmark og 700 daa skog solgt til foreningen Libertas, som restaurerte og moderniserte hovedbygningen og opprettet et studieinstitutt for næringsliv og økonomi her, mens resten av skogen fremdeles holdes samlet under navnet Elinborg. Gården ble overtatt av kommunen 1975.

Navnet er ikke sikkert forklart. På 1400-tallet finnes formene i Ælini og a Eline (antagelig av áll, 'stripe' eller ál, 'reim' og vin, 'naturlig eng'). En annen teori er at det første leddet er norrønt alh, 'helligdom'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.