Elin Rosseland

Faktaboks

Elin Rosseland
Født
5. april 1959

Artikkelstart

Elin Rosseland er en norsk sanger og komponist som siden begynnelsen av 1980-årene har vært en markant skikkelse innen norsk vokaljazz.

Bakgrunn og karriere

Rosseland studerte ved Norges musikkhøgskole fra 1980 til 1984. Hun platedebuterte med bandet Winds Hot & Cool i 1984, og samarbeidet ellers med blant andre Lars Martin Myhre og Slagen Storband fra 1983 til 1985, Christian Reim Kvartett fra 1984 til 1987 og Fair Play fra 1987 til 1990. Sistnevnte gruppe gav i 1989 ut albumet Fair Play, der Rosseland hadde skrevet mye av materialet.

Rosseland har også samarbeidet med tradjazzorkesteret Magnolia Jazzband og samtidsorkesteret Søyr. Sammen med Sidsel Endresen og Eldbjørg Raknes har hun arbeidet med fri vokalimprovisasjon i trioen ese, som gav ut albumet Gack! i 1999, og hun har også utviklet et trio-samarbeid med bassisten Johannes Eick og pianisten Christian Wallumrød, noe som resulterte i albumet Fra himmelen i 1997. I 2007 gav hin ut albumet Trio i samarbeid med Mats Eilertsen og Rob Waring, og i årene 2011 til 2013 samarbeidet hun med Trondheim Jazzorkester med musikk som senere ble utgitt på albumet Ekko (2014). Rosseland har også fremført musikk i abdre uttrykk, herunder visesang og barnemusikk.

Rosseland mottok i 2009 Radka Toneffs minnepris.

Utvalgt diskografi

  • Nostalgia Up to Date (med Winds Hot & Cool, 1984)
  • Fair Play (med Fair Play, 1989)
  • Fra Himmelen (1997)
  • Gack! (med ese, 1999)
  • Moment (2004)
  • Elin Rosseland trio (2007)
  • Jazz Mass (med Tore Johansen, Bodø Domkor, Bodø Sinfonietta, 2009)
  • Ekko (med Trondheim Jazz Orchestra, 2014)
  • Vokal (2014)
  • GOLD (med Johannes Eick, 2020)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg