De samlede styrketall for Elfenbenskysten er 27 400 aktivt personell. I tillegg kommer et ukjent antall halvmilitære i Republikanergarden og et gendarmeri. FN hadde en flernasjonal styrke stående i landet (UNOCI) fra 2004 til 2017. Elfenbenskystens nærmeste allierte er Frankrike, som assisterer med trening av militært personell, og som ved utgangen av 2022 hadde en styrke på 900 personell (en infanteribataljon og fem helikoptre) stående i landet.

Hæren

Hæren har en personellstyrke på omkring 23 000 personell. Tyngre materiell inkluderer 10 stridsvogner av typen T-55, 10 stormpanservogner, seks selvdrevne luftvernartilleri og 78 pansrede personellkjøretøy. I tillegg har hæren middelstungt artilleri, selvforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på omkring 1400 personell. Materiell inkluderer tre transportfly og syv helikoptre, hvorav tre kamphelikoptre av typen Mi-24.

Marinen

Marinen har en personellstyrke på omkring 1000 personell. Flåten omfatter fire patruljefartøy, og ett landgangsfartøy.

Internasjonale operasjoner

Elfenbenskysten deltok i 2022 i FN-operasjonen i Mali (MINUSMA) med 872 personell (en mekanisert infanteribataljon og ett kompani spesialstyrker), og med et mindre antall personell i FN-operasjonen i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA).

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg