Faktaboks

Eirik Kristoffersen

Eirik Johan Kristoffersen

Født
3. april 1969, Bjerkvik
Sjef HV.
Generalmajor Eirik Kristoffersen var sjef for Heimevernet (HV) fra november 2017 til august 2019, deretter Sjef Hæren frem til august 2020, da han er Norges forsvarssjef.
Av .

Eirik Johan Kristoffersen er en norsk hæroffiser med generals grad. Siden 17. august 2020 er Kristoffersen Norges forsvarssjef, etter å ha vært øverste sjef for Hæren, og før det øverste sjef for Heimevernet. Kristoffersen har sin militære bakgrunn fra Hæren og spesialstyrkene. Han er den offiseren i Forsvarets øverste ledelse som er høyest dekorert for sin operative innsats.

Utdanning

Eirik Kristoffersen har både nasjonal og utenlandsk utdanning: Befalsskolen for ingeniørvåpenet (BSIV, 1989) og Krigsskolen (1995); US Marine Corps Command and Staff College (2008–2009) og US Army War College (2014–2015).

Karriere

Forsvarssjefsskifte.
General Eirik Kristoffersen overtar kommandoen som Norges forsvarssjef etter admiral Haakon Bruun-Hanssen; Akershus festning, 18. august 2020.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kristoffersen har en sammensatt operativ tjeneste, først fra Hæren, dernest fra Hærens jegerkommando (HJK)/Forsvarets Spesialkommando (FSK) og Forsvarets spesialstyrker (FS), og deretter Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), før han tiltrådte som sjef for Heimevernet. Han har tjenestegjort i flere internasjonale operasjoner, både i Libanon og Afghanistan.

Etter tjeneste som lagfører i ingeniørbataljonen i Brigaden i Nord-Norge (Brig N, 1989–1990) var Kristoffersen lagfører i Pionertroppen i den norske bataljonen (Norbatt) i FN-styrken i Libanon (UNIFIL, 1991–1992). Tilbake i Brig N tjenestegjorde han (1995–2000) i Fjernoppklaringseskadronen/ Oppklaringseskadronen (fra 1996 Oppklaringsbataljonen), før han gikk inn i spesialstyrkene.

Kristoffersen har 14 år bak seg i spesialstyrkene Hærens jegerkommando (HJK)/Forsvarets Spesialkommando (FSK) og Forsvarets spesialstyrker, FS). Karrieren som spesialsoldat startet i 1999 med opptak til grunnutdanningen, hvoretter han startet i FSK i 2000 som løytnant, for i 2001 å bli operativ spesialjeger – til han i 2015 ble beskikket som brigader og beordret som stabssjef, og dermed nestkommanderende, i Forsvarets spesialstyrker.

I 2016–2017 ble Kristoffersen beordret som sjef for planlegging og øving ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Den stillingen hadde han til høsten 2017, da han tok over som øverste sjef for Heimevernet.

Eirik Johan Kristoffersen har tjenestegjort som spesialsoldat i flere omganger i Afghanistan. Her deltok han, i flere funksjoner, i både Operation Enduring Freedom (OEF) og International Security Assistance Force (ISAF). Kristoffersen hadde en rekke deployeringer, på årlig basis, til Afghanistan i perioden 2002–2014, med unntak av 2004 og 2006, hvorav fem lengre oppdrag. For sin innsats i Afghanistan ble Kristoffersen i 2011 tildelt Krigskorset med sverd «for personlig utvist tapperhet og særlig fremragende ledelse». I 2014 ble Kristoffersen tildelt Forsvarets likestillingspris for å ha bidratt til «å sette kjønn og mangfold på dagsorden i et miljø som i mange år har vært vanskelig tilgjengelig for kvinner». Kristoffersen var en pådriver for opprettelsen av Jegertroppen, en avdeling for kvinner i FSK.

Eirik Kristoffersen var fra 1. november 2017 sjef for Heimevernet, der han etterfulgte Tor Rune Raabye. I juni 2019 ble han beordret som ny sjef for Hæren, og etterfulgte i august 2019 generalmajor Odin Johannessen. Eirik Kristoffersen ble som hærsjef etterfulgt av generalmajor Lars Lervik, og som heimevernssjef av generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen.

Da Kristoffersen 17. august 2020 overtok som forsvarssjef etterfulgte han admiral Haakon Bruun-Hanssen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg