Eduard Amvrosijevitsj Sjevardnadse, georgisk, tidligere sovjetisk politiker. Førstesekretær i det georgiske kommunistpartiet 1972–85. Medlem av sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1976, kandidatmedlem i politbyrået 1978–85, fullt medlem fra 1985. Sovjetunionens utenriksminister fra 1985 til han i 1990 gikk av og advarte mot et mulig sovjetkonservativt kupp.

Da det i 1992 rådet borgerkrig i Georgia, ble Sjevardnadse utpekt som statssjef. I 1995 ble han valgt til landets president. Han representerte sentrumspartiet SMK (Den georgiske borgerunion). I 2000 hadde han fortsatt folkets tillit og ble gjenvalgt med nesten 80 % av stemmene. Siden har kriminalitet og korrupsjon grepet om seg, og landets økonomiske situasjon har forverret seg. Valgfusk under parlamentsvalget 2. november 2003 førte til massedemonstrasjoner, og den 23. november ble Sjevardnadse i en alder av 75 år tvunget til å gå av.

Sjevardnadse var en av glasnostperiodens store personligheter som fikk heltestatus for sin medvirkning i avviklingen av den kalde krigen. I en overgangsperiode greide han å skape stabilitet i Georgia, han fikk liberalisert økonomien og utarbeidet en grunnlov som gjorde Georgia til en demokratisk stat etter vestlig mønster. Den økonomiske veksten lot imidlertid vente på seg, og levekårene i Georgia har stadig forverret seg. I 2003 hadde Georgia en arbeidsledighet på godt over 20 %, og annenhver georgier lever ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrensen. Georgia regnes forøvrig med blant de ti mest korrupte landene i verden. Påstander om valgfusk og generell misnøye med den økonomiske og politiske utviklingen kastet landet ut i en alvorlig krise etter parlamentsvalget 2. november, der opposisjonen var favoritt. Demonstrantene som støttet opposisjonen stormet 22. november parlamentsbygningen med krav om presidentens avgang og utskriving av nyvalg.

Sjevardnadse valgte å gå av etter samtaler med opposisjonslederen Mikhail Saakasjvili og Russlands utenriksminister Igor Ivanov. Ivanovs megling førte til at demonstrasjoner utenfor Sjevardnadses bolig ble avlyst, og dermed kunne presidenten gå ut uten at fløyelsrevolusjonen utviklet seg til voldelige kamper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. juli 2014 skrev Svein Askheim

Søk på Eduard Sjevardnadze gir ingen treff. Mellomnavnet bør i det minste utelates i tittelen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.