Faktaboks

Ciskei

Xhosa-Ciskei, Xosa-Ciskei

Uttale
cˈiskei
Etymologi
afrikaans ‘sørsiden av elven Kei’
Ciskei
Kart over Ciskei i Sør-Afrika. Ciskei ble uavhengig i 1981, men uavhengigheten ble aldri anerkjent utenfor Sør-Afrika. Da apartheid-regimet ble avviklet i 1994, ble Ciskei gjeninnlemmet i Sør-Afrika.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ciskei var en bantustan i Sør-Afrika på cirka 9000 kvadratkilometer (1980) i den nåværende provinsen Eastern Cape. Den var hovedsakelig bebodd av xhosa. Hovedbyen var først Zwelitsha, men hovedstaden ble senere lagt til Bisho (idag en del av Buffalo City).

Ciskei ble etter en serie kriger innlemmet i Kapp-kolonien på slutten av 1800-tallet. Området fikk indre selvstyre i 1972, med Ciskei National Independence Party som det regjeringsbærende partiet. Full uavhengighet ble innvilget 4. desember 1981, med partiets leder, Lennox Sebe, som første president.

Uavhengigheten ble aldri anerkjent utenfor Sør-Afrika, og som en følge av de politiske endringene som ledet frem til demokratiske valg i 1994, ble bantustan-systemet oppgitt og Ciskei ble konstitusjonelt gjeninnlemmet i Sør-Afrika og inkorporert i Eastern Cape provinsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg