Norske angorakaniner

Angorakaniner finnes i mange farger.

Norske angorakaniner
Håndspunnet 100 % norsk angora
Håndspunnet 100 % norsk angora
angorakanin
Angorakanin
angorakanin
Av /Shutterstock.

Angora er ull fra angorakaninen. Angora er en naturlig proteinfiber som brukes til tekstiler. Ullen er meget myk, fin og varm og lett. Angoraull egner seg godt til kroppsnære plagg. Angora har lite spenst, så til større plagg anbefales det å blande inn annen ull. Ull fra angora og andre kaniner brukes til å fremstille filt til hatter.

Faktaboks

Uttale
angˈora

Produksjon og historie

Håndspunnet 100% norsk angora
Håndspunnet 100% norsk angora

Det påstås både at kaninen stammer fra Tyrkia, fra Ankora, som før het Angora, og at rasen ble krysset frem i Frankrike på 1700-tallet, men historien er lite utforsket. Det er i dag flere ulike raser av angorakanin med noe ulik pels.

90 prosent av dagens produksjon foregår i Kina. Det produseres også angora i Europa, Chile og USA. Norge har liten angoraproduksjon.

Det har vært kritikk av den måten kaninene behandles i Kina, og flere større merkevarer har derfor sluttet å bruke angora.

Bruk

Angorakaniner klippes med håndsaks.
Angorakaniner klippes med håndsaks.

Angora er populær i håndspinnemiljøer og blant strikkere. Mange spinnere holder egne angorakaniner. Kaninene er svært produktive i forhold til sin størrelse. De klippes fire ganger i året og kan gi opptil ett kilo ull per år.

Det blir påstått at angora kan skade luftveier for små barn. Angora i god kvalitet vil ikke støve spesielt mye. Det vil derimot all ull og også andre typer fibre av dårlig kvalitet. God kvalitet oppnås ved å sortere fiberen nøye når kaninen klippes slik at kun de lengste fibrene brukes til garn. Angorafiber som ikke egnes til garnproduksjon, kan brukes til toving, om det blir blandet med saueull.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson 2020: Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg