Dronninglund Storskov er et 915 hektar stort skogsområde nord for Dronninglund på Nordjylland i Danmark. Skogen utgjør den sørligste delen av Jyske Ås.

Terrenget er skogsbevokst og kupert, med det høyeste punktet Knøsen på 136 meter over havet. Ved Knøsen står flere hundre år gamle bøketrær som skriver seg fra tiden med svin på skogen da spiste grisene bøkenøtter. Årlig plantes om lag 40 000 nye trær for å sikre etterveksten, hovedsakelig nåletrær.

Dronninglund Storskov tilhørte Dronninglund hovedgård fram til 1800, og er i dag i privat eie.

Dronninglund slot

Dronninglund slot har navn etter dronning Charlotte Amalie (gift med Christian 5), som fikk slottet i 1690.

Slottet var i middelalderen benediktinerkloster (Hundslund), og klosterkirken er bevart. Hovedbygningen, et trefløyet anlegg i barokkstil, hvis eldste deler skriver seg fra 1500-tallet, ble ombygd av Laurids Lauridsen de Thurah i 1755. Dronninglund kirke, som er en del av gården, har interessante kalkmalerier fra 1500-tallet.

Dronninglund Slot var lenge eid av fondet «Marie E. & Harald Høgbros fond til bevarelse af Dronninglund Slot,» der overskuddet gikk ubeskåret til vedlikehold av anlegget. Siden 2017 har slottet vært i privat eie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg