Faktaboks

Charlotte Amalie

Charlotte Amalie av Hessen-Kassel

Charlotta Amalia

Født
27. april 1650, Kassel i Hessen (nå i Tyskland)
Død
27. mars 1714, Charlottenborg i København, Danmark
Begravelsessted
Roskilde domkirke
Virke
Dansk-norsk dronning
Familie

Foreldre: Landgreve Wilhelm 6. av Hessen-Kassel (1629–1693) og markgrevinne Hedwig Sophie av Brandenburg (1623–1683).

Gift 25.6.1667 på Nykøbing slott med kronprins, senere kong Christian 5. (1646–1699).

Dattersønns sønnesønns sønnesønns datterdatter av kong Hans (1455–1513); brorsønns datterdatter av dronning Anna Cathrine (1575–1612); mor til kong Frederik 4. (1671–1730).

Charlotte Amalie
Charlotte Amalie sammen med det som trolig er en hoffdverg (hoffnarr). Maleri fra omkring 1690.
Av .

Charlotte Amalie var dansk-norsk dronning fra 1670 til 1699 gjennom sitt ekteskap med Christian 5.

Charlotte Amalie var datter av landgreve Wilhelm 6. av Hessen-Kassel, og ble i 1667 gift med Christian 5. Hun førte den reformerte (kalvinistiske) trosretning med seg til Danmark. Charlotte Amalie var avholdt på grunn av sin vennlighet og interesse for det danske språk. Slottet Charlottenborg i København har sitt navn fra henne, likeledes hovedstaden på De amerikanske Jomfruøyer, Charlotte Amalie.

Familie

Landgrevinne Charlotte Amalie av Hessen-Kassel vokste opp ved sin fars kalvinistiske hoff. Hun ble den første av mange medlemmer av det hessiske hus som ble gift inn i det oldenburgske kongehuset.

Ekteskap med Christian 5.

Charlotte Amalie og Christian 5.
Charlotte Amalie giftet seg i 1667 med Christian, som ble konge i 1670 som Christian 5. Dobbeltportrett av kongeparet.

Kronprins Christian av Danmark og Norge, sønn av Frederik 3., besøkte Kassel i 1665 og ble kjent med Charlotte Amalie. En utsending fra Hessen kom neste år til København for å forhandle om ekteskap. Et problem var Charlotte Amalies kalvinistiske religion, da hun bestemt nektet å gå over til den lutherske lære. Det hessiske hoffet forlangte at ikke bare Charlotte Amalie, men også hennes tjenerskap og hoffolk skulle ha fri religionsutøvelse, noe som medførte at man ville få en reformert-kalvinistisk enklave i det ellers strengt lutherske Danmark.

Etter omfattende forhandlinger ble resultatet at prinsessen og hennes folk fikk sin egen reformerte hoffprest, som imidlertid ikke fikk rett til å foreta dåp eller vielse. Kongen innrømmet til slutt de reformerte rett til gudstjenester i København, og Charlotte Amalie understøttet menigheten, som fikk sin egen kirke. Grunnen til dette var ikke bare dronningens religiøse overbevisning, men også at en rekke dyktige personer av reformert tro på denne tiden ble drevet ut fra flere tyske stater og Frankrike, og at man gjerne så at disse bosatte seg i riket.

Charlotte Amalie beskrives ikke som pen, men hun var modig og begavet, og visste å opptre verdig og med takt. Hun både leste og talte dansk.

Kongen holdt seg med metresser (elskerinner), men han opptrådte alltid med aktelse overfor dronningen, som var en god og omsorgsfull mor og svært opptatt av barnas oppdragelse.

Som innledning til det som senere er kalt Den store nordiske krig, angrep svenskekongen Karl 12. Sjælland i 1700, og en fiendtlig flåte truet med å bombardere København. Dronningen oppmuntret da befolkningen til å yte motstand og opptrådte med tapperhet og ro. Det hevdes også at hun tvang kommandanten i København til å utlevere kanoner til borgerne.

Godseier og eiendomsbestyrer

Charlottenborg
Charlottenborg slott i København er oppkalt etter Charlotte Amalie.
Charlottenborg
Av .

Charlotte Amalie var en stor godseier og styrte sine eiendommer med stor økonomisk og praktisk dyktighet. Allerede som kronprinsesse fikk hun som gave på livstid herregårdene Frederiksdal, Bagsværd og Gentoftegård på Sjælland. Senere kjøpte hun godsene Vemmetofte, Børglum kloster, Dronninglund og Dronninggård, samt en papirmølle.

Som enkedronning fikk hun Nykøbing slott med Falster og Lolland som livgeding («enkepensjon»), men ble boende i København, hvor hun kjøpte Ulrik Fredrik Gyldenløves store paléKongens Nytorv og gav det navnet Charlottenborg. Bygningen rommer i dag Det kongelige Kunstakademi.

Dronningen har også gitt sitt navn til byen Charlotte Amalie på den karibiske øya St. Thomas. Byen ble grunnlagt som dansk koloni i 1672 og var hovedstad i kolonien Dansk Vestindia fra 1755 til de tre øyene (St. Thomas, St. John og St. Croix) ble solgt til USA i 1917.

Barn

Dronning Charlotte Amalie hadde tre barn som overlevde henne – kong Frederik 4., prinsesse Sophie Hedevig og prins Carl.

Avbildninger

  • Maleri (helfigur) av Salomon Duarte, ca. 1667; Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, Danmark
  • Maleri (brystbilde, skisse) av Abraham Wuchters, ca. 1670

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ellen Jørgensen og Johanne Skovgaard: Danske Dronninger, København 1909–1910
  • biografi i Harald Lande og Åsa Gran: Norges konger og dronninger i tusen år, 1945
  • L. Laursen: biografi i Dansk biografisk leksikon, tredje utgave (DBL3), bind 3, København 1981
  • Grethe Jensen: biografi i Steffen Heiberg (red.): Danske dronninger i tusind år, København 2000, s. 59–62
  • Terje Bratberg: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg