Drago-doktrinen var en doktrine som ble fremsatt 1902 av den argentinske utenriksministeren Luís María Drago. Målsetningen var å hindre militær intervensjon fra europeiske stormakter i Latin-Amerika.

Faktaboks

Uttale
drˈago-doktrinen

Foranledningen for doktrinen var at Storbritannia, Tyskland og Italia samme år hadde blokkert og bombardert havner i Venezuela for å tvinge landet til å oppfylle sine misligholdte gjeldsforpliktelser. Drago-doktrinen vektla statera suverenitet og fastslo at misligholdte gjeldsforpliktelser ikke skulle gi europeiske makter noe rettsgrunnlag for intervensjon og enda mindre militær okkupasjon. Slike tvister skulle pådømmes av vedkommende stats egne domstoler eller innbringes for en internasjonal voldgiftsdomstol.

Drago-doktrinen sto i direkte motsetning til Roosevelt-korrollaret fra 1904, som var en nytolkning av USAs Monroe-doktrine (se James Monroe). I følge denne doktrinen hadde USA både en rett til og et ansvar for å fungere som en internasjonal politimakt i Latin-Amerika og intervenere hvis nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg