Drago-doktrinen

Drago-doktrinen var en doktrine som ble fremsatt 1902 av den argentinske utenriksminister Luís María Drago. Målsetningen var å hindre militær intervensjon fra de europeiske stormakter i Latin-Amerika .

Faktaboks

uttale:
drˈago-doktrinen

Foranledningen for doktrinen var at Storbritannia, Tyskland og Italia samme år hadde blokkert og bombardert havner i Venezuela for å tvinge landet til å oppfylle sine misligholdte gjeldsforpliktelser. Drago-doktrinen vektla stater suverenitet og fastslo at misligholdte gjeldsforpliktelser ikke skulle gi europeiske makter noe rettsgrunnlag for intervensjon og enda mindre militær okkupasjon. Slike tvister skulle pådømmes av vedkommende stats egne domstoler eller innbringes for en internasjonal voldgiftsdomstol.

Drago-doktrinen sto i direkte motsetning til USAs nye tolkning av Monroe-doktrinen, som kom i 1904 og er kjent som Rosevelt-korrollaret. I følge denne doktrinen hadde USA både en rett til og at ansvar for å fungere som en internasjonal politimakt i Latin-Amerika og intervenere hvis nødvendig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg