Dominica en enhetsstatlig og parlamentarisk-demokratisk republikk. Landet ble uavhengig i 1978.

Presidenten er det formelle statsoverhodet. Vedkommende velges av nasjonalforsamlingen – forsamlingshuset – for en periode på fem år. Presidenten utnevner den reelle statslederen, statsministeren, som utgår av flertallspartiet i forsamlingshuset. Statsminister og regjering er ansvarlig overfor forsamlingshuset, som har 30 medlemmer: 21 representanter valgt i allmenne valg og 9 senatorer. Senatorene velges av presidenten etter forslag fra regjering (fem) og opposisjonsleder (fire). Forsamlingshuset velges for fem år. Stemmerettsalderen er 18 år.

Politikken har vært dominert av et høyreorientert frihetsparti og to arbeiderpartier. Politikken er for øvrig preget av en del sosiale og økonomiske spenninger, og av personlig rivalisering. Åpen konflikt og voldsbruk har av og til funnet sted.

Dominica er medlem av det karibiske fellesskap og fellesmarked (CARICOM). Det har også et nært fellesskap med de andre nabostatene i Windward-gruppen (Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene).

Administrativt

Administrativt er Dominica delt inn i 10 sogn. I hovedstaden og i et område befolket av kalinagoer (karib-territoriet) er det begrenset lokalt selvstyre.

Rettsvesen

Den øverste domstolen er den østkaribiske høyesteretten i Saint Lucia, med en appellrett og en høyere rett. En av dommerne har sete i Dominica og leder der en domstol for summarisk jurisdiksjon. Det er også magistratretter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg