Det muslimske brorskapet er en organisasjon som ble etablert i Egypt i 1928 med ønske om reform gjennom islam. Organisasjonen hadde stor folkelig appell og vokste fram til å bli en av de første politiske masseorganisasjonene i Midtøsten i nyere tid.

Faktaboks

Etymologi
arabisk al-ʾIkḫwān al-Muslimūn, ’ ‘Det muslimske brorskap’
Også kjent som

Muslimbrødrene

Det muslimske brorskap regnes ofte for å være den første moderne islamistiske organisasjon, og ønsker at Koranen og profeten Muhammeds sunna (tradisjonen) skal være fundamentet i det muslimske samfunn.

Grunnleggelse

Bevegelsen ble grunnlagt av den egyptiske skolelæreren Hasan al-Banna, som mente det egyptiske samfunnet sto overfor moralsk og religiøst forfall som følge av press fra utenlandske makter og manglende fromhet blant befolkningen.

Al-Banna ønsket en revitalisering av islamske verdier for å stanse denne utviklingen. Gjennom bevisstgjøring og økt fromhet hos det enkelte individ, mente al-Banna at samfunnet ville gjenvinne sin styrke og bli i stand til å yte motstand mot den britiske dominansen i Egypt.

Betydning

Brorskapet har spilt en viktig rolle som politisk, religiøs og sosial bevegelse. Tidlig bestod dette blant annet i bygging av flere skoler og arbeid mot analfabetisme, opprettelse av sykehusordninger, så vel som forkynnelse av islams budskap. Det sosiale aspektet var en viktig årsak til bevegelsens evne til å mobilisere folk og dermed til dens suksess. På grunn av bevegelsens folkelige appell og politiske mål ble brorskapet ansett som en trussel mot det etablerte politiske systemet. Organisasjonen var derfor offisielt forbudt i flere omganger, og medlemmene ble utsatt for politisk undertrykking.

Organisasjonen tar offisielt avstand for bruk av vold. Det muslimske brorskapet har gitt opphav til flere ulike islamistiske bevegelser i andre land. Det muslimske brorskapet er i dag en viktig maktfaktor blant annet i Egypt der Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP), som har sterke bånd til brorskapet, gjorde det svært godt i valget etter revolusjonen i 2011–2012. FJP ble forbudt i august 2014. Egypts avsatte president Mohamed Morsi representerte dette partiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg