Gerda Ring.

av Anon. Begrenset gjenbruk

Gerda Ring var en norsk skuespiller og instruktør som skapte en rekke av Nationaltheatrets beste ensembleforestillinger i etterkrigsårene. 

Hun debuterte 1911 på Det Nye Teater i København som Lersol i Kongens hjerte av Barbra Ring. I 1912–1961 var hun tilknyttet Nationaltheatret. Hun ledet, sammen med sin mann Halfdan Christensen, Fri norsk scene i Sverige under andre verdenskrig.

Gerda Ring slo gjennom i impulsive ungpikeroller som Charlotte i Gerts have av Gunnar Heiberg, men gikk senere over til modne karakteroppgaver, blant annet i Pär Lagerkvists dramatikk.

I 1930 debuterte hun som instruktør med Gerts have. Hennes intime, virkelighetsnære instruksjon betydde i 1930-årene mye for nye norske dramatikere og unge skuespillere. Blant hennes iscenesettelser av norsk dramatikk er Gengangere, Paul Lange og Tora Parsberg og Kong Midas. Sine mest personlige evner som instruktør viste hun i moderne utenlandsk dramatikk: Sartres For lukte dører og Skitne hender og Tennessee Williams' Glassmenasjeriet, Sporvogn til Begjær og Katt på hett blikktak.

Etter at hun gikk av for aldersgrensen, arbeidet hun særlig i Danmark og på Island.

Gerda Ring var datter av Barbra Ring og mor til Bab Christensen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.