Faktaboks

Gerda Ring

Gerda Ring Christensen

Født
11. mai 1891, Kristiansand
Død
12. januar 1999, Oslo
Virke
Skuespiller og sceneinstruktør
Familie

Foreldre: Grosserer Thorvald August Kirsebom (1856–1911) og forfatter Barbra Mathilde Ring (1870–1955).

Gift 12.8.1922 i Kristiania med teatersjef, sceneinstruktør og skuespiller Halfdan Christensen (1873–1950). Svigermor til Lasse Kolstad (1922–2012).

Gerda Ring.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gerda Ring var en norsk skuespiller og instruktør som skapte en rekke av Nationaltheatrets beste ensembleforestillinger i årene etter andre verdenskrig.

Skuespiller

Hun debuterte i 1911 på Det Nye Teater i København som Lersol i Kongens hjerte av Barbra Ring. I 1912–1961 var hun tilknyttet Nationaltheatret. Hun ledet, sammen med sin mann Halfdan Christensen, Fri norsk scene i Sverige under andre verdenskrig.

Gerda Ring slo gjennom i impulsive ungpikeroller som Charlotte i Gerts have av Gunnar Heiberg, men gikk senere over til modne karakteroppgaver, blant annet i Pär Lagerkvists dramatikk.

Instruktør

I 1930 debuterte hun som instruktør med Gerts have. Hennes intime, virkelighetsnære instruksjon betydde i 1930-årene mye for nye norske dramatikere og unge skuespillere. Blant hennes iscenesettelser av norsk dramatikk er Gengangere, Bjørnstjerne Bjørnsons Paul Lange og Tora Parsberg og Gunnar Heibergs Kong Midas. Sine mest personlige evner som instruktør viste hun i moderne utenlandsk dramatikk: Jean-Paul Sartres For lukte dører og Skitne hender og Tennessee Williams' Glassmenasjeriet, Sporvogn til Begjær og Katt på hett blikktak.

Etter at hun gikk av for aldersgrensen, arbeidet hun særlig i Danmark og på Island.

Gerda Ring var datter av Barbra Ring og mor til Bab Christensen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Gerda Ring
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036372009134

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg