Faktaboks

Den hellige Ursula
Uttale
ˈursula
Levetid - kommentar
skal ha levd på 300-tallet
Skulptur av St. Ursula
Skulptur av St. Ursula i kirken som er viet til henne i Köln. Hun ble drept med en pil.
Skulptur av St. Ursula

Den hellige Ursula, helgen og martyr.

Ifølge legenden var Ursula datter av en kristen konge i Britannia. Sammen med 11 000 jomfruer flyktet hun på 11 skip for å unngå en hedensk beiler som truet landet med krig hvis han ikke fikk henne. De seilte opp Rhinen til Köln og foretok derfra en pilegrimsferd til Roma, men ble på hjemveien drept av hunerne i Köln.

Legendens historiske grunnlag er sannsynligvis en innskrift i Ursulakirken i Köln som forteller at en basilika ble reist på 300- eller 400-tallet på et sted hvor noen kristne jomfruer hadde lidd martyrdøden. Antallet 11 000 skyldes sannsynligvis en lesefeil og skal være 11. Da en gammel kirkegård ble oppdaget i nærheten av Ursulakirken i 1106, gikk man ut fra at jomfruene var begravet der. Relikviene oppbevares nå i «det gyldne kammer» i Ursulakirken. En norsk variant av legenden er fortellingen om Sunniva.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg