Deepika Thathaal, fra 2002 kjent som Deeyah Khan eller kun Deeyah, er en norsk-pakistansk sanger, musikk- og filmprodusent, filmregissør og menneskerettighetsaktivist.

Deeyah ble tildelt Emmy-prisen for beste dokumentar for filmen Banaz - A Love Story i 2013. Filmen handler om æresdrap i innvandrermiljøer i Europa, og tar utgangspunkt i historien til den britisk-kurdiske 21-åringen Banaz, som ble drept av sin familie i London i 2006. Filmen har også vunnet Peabody Awards i 2013 for beste dokumentar, og ble nominert til British Royal Society Television Awards samme år. Hun har senere skapt dokumentarene Jihad: A Story of the Others (2015) og Islam's Non-Believers (2016).

Under sin far begynte Deeyah Khan å studere indisk og iransk klassisk musikk i en alder av sju. Hun gikk siden i lære hos Khayal-sangmestrene Utstad Bade Fateh Ali Khan og Ustad Sultan Khan, i Punjab-provinsen, Pakistan. Hun har hatt en rekke samarbeidsprosjekt med framtredende musikere i Norge og internasjonalt på egne og andres utgivelser, blant annet med Jan Garbarek, Nils Petter Molvær, Knut Reiersrud, Bob James, Andy Summers (the Police) og tabla-utøveren Ustad Shaukat Hussain Khan.

I 1997 flyttet Deeyah Khan til London og videre til USA etter flere trusler fra konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo. Siden 1997 har kvinners frigjøring og frihet vært sentrale tema i hennes kunst, som etter hvert kom til uttrykk gjennom hovedsakelig komposisjon og produksjon av musikk, og deretter med dokumentarfilmproduksjon.

Deeyah Khan er søster av danseren og skuespilleren Adil Khan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.