Faktaboks

Deeyah Khan

Deepika Thathaal, Deeyah

Født
7. august 1977, Oslo
Deeyah Khan ved Emmyprisutdelingen i New York i 2013. Khan vant prisen News Documentaryfor sin film Banaz A Love Story.
/Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0

Deeyah Khan er en norsk-pakistansk sanger, musikk- og filmprodusent, filmregissør og menneskerettighetsaktivist. Hun het opprinnelig Deepika Thathaal, og har fra 2002 vært kjent som Deeyah Khan eller kun Deeyah.

Filmproduksjon

Deeyah er to ganger tildelt den internasjonale Emmy-prisen for beste dokumentar: Banaz – A Love Story i 2013 og White Right: Meeting the Enemy (norsk tittel: I møte med fienden) i 2018.

Banaz – A Love Story handler om æresdrap i innvandrermiljøer i Europa og tar utgangspunkt i historien til den britisk-kurdiske 21-åringen Banaz, som ble drept av sin familie i London i 2006. Filmen vant også Peabody Awards i 2013 for beste dokumentar, og ble nominert til British Royal Society Television Awards samme år.

White Right: Meeting the Enemy (I møte med fienden, 2017) viser Khan i personlige møter med amerikanske høyreekstremister. De to filmene er første og tredje film i en trilogi kalt Exposure. Også Islam's Non-Believers (2016) hører til den samme serien. Deeyah Khan har dessuten skapt dokumentarene Jihad: A Story of the Others (2015) og America's War on Abortion (2020)

Musikkbakgrunn

Deeyah Khan begynte å studere indisk og iransk klassisk musikk i en alder av sju år, med undervisning fra sin far. Hun gikk siden i lære hos Khayal-sangmestrene Utstad Bade Fateh Ali Khan og Ustad Sultan Khan, i Punjab-provinsen i Pakistan. Hun har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med framtredende musikere i Norge og internasjonalt på egne og andres utgivelser, blant annet med Jan Garbarek, Nils Petter Molvær, Knut Reiersrud, Bob James, Andy Summers (fra The Police) og tabla-utøveren Ustad Shaukat Hussain Khan. Albumet Deepika, som blant annet inneholder hitlåten Get Off My Back, ble en suksess i 1996.

I 1997 flyttet Deeyah Khan til London og deretter videre til USA etter flere trusler fra konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo. Siden 1997 har kvinners frigjøring og frihet vært sentrale tema i hennes kunst, som etter hvert kom til uttrykk gjennom hovedsakelig komposisjon og produksjon av musikk, og deretter med dokumentarfilmproduksjon.

Deeyah Khan er søster av danseren og skuespilleren Adil Khan.

Hedersbevisninger

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg