Deeyah Khan

Faktaboks

Deeyah Khan

Deepika Thathaal, Deeyah

født:
7. august 1977, Oslo
Deeyah Khan ved Emmyprisutdelingen i New York i 2013. Khan vant prisen News Documentaryfor sin film Banaz A Love Story.
/Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0

Deepika Thathaal, fra 2002 kjent som Deeyah Khan eller kun Deeyah, er en norsk-pakistansk sanger, musikk- og filmprodusent, filmregissør og menneskerettighetsaktivist.

Filmproduksjon

Deeyah er to ganger tildelt den internasjonale Emmy-prisen for beste dokumentar, for filmene Banaz – A Love Story i 2013 og for White Right: Meeting the Enemy (norsk tittel: I møte med fienden) i 2018. Banaz – A Love Story handler om æresdrap i innvandrermiljøer i Europa, og tar utgangspunkt i historien til den britisk-kurdiske 21-åringen Banaz, som ble drept av sin familie i London i 2006. Filmen vant også Peabody Awards i 2013 for beste dokumentar, og ble nominert til British Royal Society Television Awards samme år. White Right: Meeting the Enemy (2017) viser Khan i personlige møter med amerikanske høyreekstremister. De to filmene er første og tredje film i en trilogi kalt Exposure. Også Islam's Non-Believers (2016) hører til den samme serien. Deeyah Khan har dessuten skapt dokumentaren Jihad: A Story of the Others (2015).

Musikkbakgrunn

Deeyah Khan begynte å studere indisk og iransk klassisk musikk i en alder av sju år, med undervisning fra sin far. Hun gikk siden i lære hos Khayal-sangmestrene Utstad Bade Fateh Ali Khan og Ustad Sultan Khan, i Punjab-provinsen, Pakistan. Hun har hatt en rekke samarbeidsprosjekt med framtredende musikere i Norge og internasjonalt på egne og andres utgivelser, blant annet med Jan Garbarek, Nils Petter Molvær, Knut Reiersrud, Bob James, Andy Summers (the Police) og tabla-utøveren Ustad Shaukat Hussain Khan. Albumet Deepika, blant annet med hitlåten Get Off My Back, ble en suksess i 1996.

I 1997 flyttet Deeyah Khan til London og videre til USA etter flere trusler fra konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo. Siden 1997 har kvinners frigjøring og frihet vært sentrale tema i hennes kunst, som etter hvert kom til uttrykk gjennom hovedsakelig komposisjon og produksjon av musikk, og deretter med dokumentarfilmproduksjon.

Deeyah Khan er søster av danseren og skuespilleren Adil Khan.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg