Vind

De brave vestenvinder er blant flere vindsystemer på kloden. I likhet med norske forhold, møter også vestavindsbeltet i syd et polart lavtrykk fra polområdene, med påfølgende ruskevær.

Av /Store norske leksikon ※.

De brave vestenvinder er et tradisjonelt uttrykk om vestavindsbeltet på den sørlige halvkule mellom 40°S og 65°S.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk, The Brave West Winds
Også kjent som

handelsvinder

Ved dette området rundt jordkloden blåser det jevne vinder fra vest mot øst, og de hindres i liten grad av landmasser, derfor er vinden også relativt sterk. Uttrykket stammer fra seilskutetidas handelsskip. Disse seilte med vestavinden fra for eksempel Europa til Ostindia via Kapp det gode håp.

De brave vestenvinder deles mer nøyaktig inn for hver tiende breddegrad, og kalles på engelsk for The Roaring Forties, The Furious Fifties, og The Screaming Sixties. Dette viser til at vind- og værforholdene blir hardere når en nærmer seg Antarktis.

Sammen med de øvrige vindbeltene som finnes på kloden, er De brave vestenvinder typiske handelsvinder, der seilskuter fulgte vindene i forholdsvis faste ruter.

Vestavindsbeltet ligger i Ferrelcellen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg