Dagny Juel

Faktaboks

Dagny Juel

Gift Przybyszewska

født:
8. juni 1867, Kongsvinger, Hedmark
død:
5. juni 1901, Tbilisi, Georgia

Foto fra begynnelsen av 1890-årene. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Dagny Juel
Av /NTB Scanpix ※.

Dagny Juel er en norsk forfatter. Hun reiste til Berlin for å studere musikk, ble der sentral i bohemkretsen, og fikk betydning for blant andre Edvard Munch, August Strindberg og den polske forfatteren Stanisław Przybyszewski (1868–1927), som hun giftet seg med 1893. Som forfatter var hun både original og uredd – hun skildret forholdet mellom mann og kvinne og kvinners lyst og erotiske begjær, og vakte av den grunn oppsikt og anstøt i samtiden. Først langt inn på 1900-tallet ble interessen for Juels kunstneriske betydning vakt. Hun er også blitt fremstilt som en av pionerene for kvinnefrigjøringen.

Juel debuterte i 1893 med novellen Rediviva. Skuespillet Den sterkere ble trykt i Samtiden 1895 og var det eneste av stykkene hennes som ble publisert i Norge mens hun levde. Senere skrev hun blant annet skuespillene Ravnegård, Når sol går ned og Synden, det siste ble utgitt på tsjekkisk og oppført i Praha. Hun skrev også dikt. Verkene hennes ble først utgitt samlet 95 år etter hennes død.

1901 ble hun skutt i Tbilisi, bare 34 år gammel. Det gikk rykter om at hun var skutt av en sjalu elsker, men sannheten ser ut til å være at gjerningsmannen var en sinnsforvirret venn. Juels hektiske liv ble en legende, og er filmatisk behandlet av Haakon Sandøy i Dagny (1977).

I hennes barndomshjem Rolighed i Kongsvinger ligger nå Kvinnemuseet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lishaugen, Roar: Dagny Juel : tro, håp og undergang, 2002, isbn 82-7694-108-7, Finn boken
  • Norsk biografisk leksikon 2. utg.
  • Norseng, Mary Kay: Dagny Juel : kvinnen og myten, 1992, isbn 82-7350-356-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg