Dønvigs bøye

Dønvigs bøye ombord DS Ragni i 1904.

Av /Norsk Maritimt Museum.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dønvigs bøye var et redningsfartøy konstruert og utviklet av den norske sjøkapteinen Jørgen Martinius Dønvig. Fartøyet var kuleformet med flat bunn og bygget av tynne stålplater.

Faktaboks

også kjent som:

Dønvigsbøyen

Captain Donvig's Life-Saving Globe

Jørgen M. Dønvig (1859–1917), som da het Jørgensen, fra Skåtøy utenfor Kragerø, var kaptein ombord på barken Dictator da denne gikk på grunn og forliste utenfor Virginia BeachUSAs østkyst 27. mars 1891. Halve mannskapet og Dønvigs kone og fire år gamle sønn mistet livet i ulykken.

Den traumatiske opplevelsen inspirerte Dønvig til å utvikle redningsfartøyet som fikk navnet «Captain Donvig's Life-Saving Globe». Den var om lag 2,3 meter i diameter, veide rundt to tonn og hadde plass til 15 mennesker. Den var utstyrt med et primitivt seil, en hånddrevet propell og ror. Fartøyet ble presentert første gang under verdensutstillingen i Paris i 1900, der det høstet heder. Kommersielt ble det imidlertid ingen suksess, men tanken på lukkede fartøyer ble tatt frem igjen i andre halvdel av 1900-tallet, da moderne livbåter ble utviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg