Produksjonsplattform, arbeidsplattform for petroleumsutvinning til havs. Plattformen har vanligvis utstyr for både boring, drift og vedlikehold av brønner, sammen med anlegg for separasjon av olje, vann og gass.

På grunt vann og i lite værharde områder brukes forholdsvis enkle enheter. På større vanndyp og med hardere værforhold er det vanlig å bruke store plattformer, enten fagverkskonstruksjoner i stål (steeljacket) eller konstruksjoner i betong (betongplattformer) som står på bunnen av egen vekt, gravitasjonsplattformer. Ved større dyp (om lag 400 m og dypere), brukes gjerne flytende plattformer som fortøyes til bunnen. En spesialvariant, strekkstagplattformer (TLP), fortøyes med kraftige stålrør under strekk til en betongkonstruksjon på bunnen. Utviklingen i Norge har fra og med 1990-årene gått i retning av å bruke produksjonsskip på mindre felt og felt med store havdyp.

Produksjonsplattformer utplasseres når et drivverdig oljefelt er funnet. Når ressursene er uttømt, må konvensjonelle plattformer demonteres før de evt. kan tas på land; flytende typer kan flyttes og brukes på en ny lokalitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.