Committee to Protect Journalists

Joel Simon er leder for Committee to Protect Journalists (CPJ).
Av /NTB.

Artikkelstart

Committee to Protect Journalists (CPJ) er en uavhengig, internasjonal ideell organisasjon som arbeider for pressefrihet. Organisasjonen blir iblant referert til som «Journalistikkens Røde Kors». Joel Simon har ledet organisasjonen siden 2006.

Faktaboks

Også kjent som

Komiteen for journalisters beskyttelse, CPJ

CPJ ble grunnlagt av en gruppe nordamerikanske utenrikskorrespondenter i 1981 som en reaksjon mot økende trakassering av journalister i autoritære regimer. Organisasjonen forsvarer journalisters rett til å rapportere nyheter trygt, uten å være redd for represalier.

Organisasjon

Committee to Protect Journalists kjemper for journalisters sikkerhet og pressefrihetens kår over hele verden. Her demonstrerer indiske journalister i Mumbai.
Av /AP/NTB.

CPJ består av et råd av rundt 40 eksperter fra hele verden som bidrar til å styre CPJs aktiviteter. Rådets ledes av Karen Amanda Toulon. Hovedkontoret ligger i New York i USA. Når brudd på pressefriheten skjer, mobiliserer CPJ et nettverk av korrespondenter som rapporterer og handler på vegne av de som er truet.

Virksomhet

CPJ rapporterer om brudd på ytrings- og mediefriheten i både undertrykkende regimer, konfliktsoner og demokratier. CPJ samler data om angrep mot, mord og fengsling av journalister, informasjonen brukes i internasjonalt arbeid for å sikre journalisters rettigheter. CPJ har en varslingstjeneste som fortløpende deler nyheter om angrep mot journalister og mediefolks frihet. Organisasjonen engasjerer seg i journalisters og redaktørers sikkerhet og har utviklet en egen sikkerhetspakke («Safety Kit») som tilbyr journalister og redaksjoner grunnleggende opplæring i fysisk, digital og psykologisk sikkerhet.

CPJ deler årlig ut en internasjonal pressefrihetspris for å hedre modige journalister. Prisutdelingen skjer under en årlig, stor innsamlingsmiddag i New York.

I 2018 mottok CPJ den britiske tenketanken Chatham Houses pris for å ha bidratt mest til forbedring av internasjonale forhold det foregående året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg