Claire Denis, fransk manusforfatter og filmregissør. Hun arbeidet som assistent for Wim Wenders, Jim Jarmusch og Constantin Costa-Gavras før hun debuterte med Chocolat (1988). Filmen ble nominert til Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes, og skildrer en hvit jentes oppvekst i Vest-Afrika. Historien bygger på Denis' egne erfaringer fra oppveksten som datter av en fransk diplomat.

Etter debuten fulgte dokumentaren Man No Run (1989), om et kamerunsk band på sin første turne i Frankrike, mens spillefilmen S'en fout la mort (1990) handlet om to fargede menn som overlever på kanten av det franske samfunnet gjennom å arrangere illegale hanekamper.

Denis fortsatte å utforske kulturkonflikter i sitt multietniske hjemland med J'ai pas sommeil (Jeg kan ikke sove, 1994). I Beau travail (1999) er handlingen lagt til en tropp franske fremmedlegionærer i Djibouti. Filmen er en løs bearbeidelse av Herman Melvilles roman Billy Budd, Sailor (1924).

Den kritikerroste White Material (2009) hadde Isabelle Huppert i hovedrollen som en fransk kaffeplantasje-eier i Afrika som nekter å oppgi eiendommen mens samfunnet rundt henne faller fra hverandre i vold og kaos.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.