Claire Denis

Faktaboks

Claire Denis
Født
21. april 1946, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Claire Denis er en fransk manusforfatter og filmregissør.

Hun arbeidet som assistent for Wim Wenders, Jim Jarmusch og Constantin Costa-Gavras før hun debuterte med Chocolat (1988). Filmen ble nominert til Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes, og skildrer en hvit jentes oppvekst i Vest-Afrika. Historien bygger på Denis' egne erfaringer fra oppveksten som datter av en fransk diplomat. Hun bodde da i Burkina Faso, Kamerun, Fransk Somaliland og Senegal.

Etter debuten fulgte dokumentaren Man No Run (1989), om et kamerunsk band på sin første turné i Frankrike, mens spillefilmen S'en fout la mort (1990) handlet om to fargede menn som overlever på kanten av det franske samfunnet gjennom å arrangere illegale hanekamper.

Denis fortsatte å utforske kulturkonflikter i sitt multietniske hjemland med J'ai pas sommeil (Jeg kan ikke sove, 1994). I Beau travail (1999) er handlingen lagt til en tropp franske fremmedlegionærer i Djibouti. Filmen er en løs bearbeidelse av Herman Melvilles roman Billy Budd, Sailor (1924).

Den kritikerroste White Material (2009) hadde Isabelle Huppert i hovedrollen som en fransk kaffeplantasje-eier i Afrika som nekter å oppgi eiendommen mens samfunnet rundt henne faller fra hverandre i vold og kaos.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg