Claire Denis

Faktaboks

Claire Denis
født:
21. april 1946, Paris, Frankrike

Claire Denis, fransk manusforfatter og filmregissør. Hun arbeidet som assistent for Wim Wenders, Jim Jarmusch og Constantin Costa-Gavras før hun debuterte med Chocolat (1988). Filmen ble nominert til Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes, og skildrer en hvit jentes oppvekst i Vest-Afrika. Historien bygger på Denis' egne erfaringer fra oppveksten som datter av en fransk diplomat.

Etter debuten fulgte dokumentaren Man No Run (1989), om et kamerunsk band på sin første turne i Frankrike, mens spillefilmen S'en fout la mort (1990) handlet om to fargede menn som overlever på kanten av det franske samfunnet gjennom å arrangere illegale hanekamper.

Denis fortsatte å utforske kulturkonflikter i sitt multietniske hjemland med J'ai pas sommeil (Jeg kan ikke sove, 1994). I Beau travail (1999) er handlingen lagt til en tropp franske fremmedlegionærer i Djibouti. Filmen er en løs bearbeidelse av Herman Melvilles roman Billy Budd, Sailor (1924).

Den kritikerroste White Material (2009) hadde Isabelle Huppert i hovedrollen som en fransk kaffeplantasje-eier i Afrika som nekter å oppgi eiendommen mens samfunnet rundt henne faller fra hverandre i vold og kaos.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg