Constantin Costa-Gavras

Faktaboks

Constantin Costa-Gavras
Konstantinos Gavras
Uttale
cˈosta-gˈavras
Født
12. februar 1933, Loutra Iraias

Artikkelstart

Constantin Costa-Gavras er en gresk-fransk filmregissør som er kjent for sine politiske thrillere.

Han vokste opp i Aten etter andre verdenskrig. Etter debuten med Compartiment tueurs (Sovevognsmordet, 1965) og den påfølgende Un homme de trop (Den 13. fangen, 1966) fikk han stor oppmerksomhet med Z (1969), som skildret et politisk mord begått av diktaturet i Hellas. L'aveu (Tilståelsen, 1970) skildret kommunistpartiets utrenskninger i Tsjekkoslovakia, mens État de siège (Gislene er vårt våpen, 1972) skildret søramerikanske terrorister.

Etter Section spéciale (De måtte dø, 1975), om tyske represalier i det okkuperte Frankrike under andre verdenskrig, fikk han kinosuksess med Missing (Savnet, 1982), med Jack Lemmon og Sissy Spacek på leting etter en amerikaner som er forsvunnet under høyresidens statskupp i Chile. I Betrayed (Forrådt, 1989) skildret han amerikanske rasister, og i Music Box (Spilledåsen, 1990) jakten på nazistiske krigsforbrytere.

Costa-Gavras' største Oscar-suksesser er Z, som vant prisen for beste fremmedspråklige film og ble nominert i tre kategorier (beste film, beste regi, beste tilrettelagte manus), og Missing, som ga ham en Oscar for beste tilrettelagte manus og en nominasjon for beste film.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg