Jim Jarmusch

Faktaboks

Jim Jarmusch

James Robert Jarmusch

Uttale
dʒˈa:muʃ
Født
22. januar 1953, Cuyahoga Falls, Ohio

Artikkelstart

Jim Jarmusch er en filmregissør fra USA.

Han debuterte med lavbudsjettfilmen Permanent Vacation (1982), og fikk et internasjonalt gjennombrudd med Stranger Than Paradise (1984), som er en film preget av et minimalistisk uttrykk og underfundige rollefigurer. Den svarte komedien Down By Law (1986) ble en stor kinosuksess, og gjorde Roberto Benigni internasjonalt kjent. I alle disse filmene samt Mystery Train (1989) og Night on Earth (1991) er utlendingers møte med den amerikanske kulturen et sentralt motiv.

Jarmusch har siden regissert Johnny Depp i rollen som regnskapsføreren William Blake i westernfilmen Dead Man (1995), filmet i svart-hvitt og med spesialskrevet lydspor av Neil Young, kriminalthrilleren Ghost Dog: the Way of the Samurai (1999), med Forest Whitaker, og episodefilmen Coffee and Cigarettes (2003).

Den lette komedien Broken Flowers (2005) ble kontrastert av den meditative og mer eksperimentelle The Limits of Control (2010) før han overrasket publikum og kritikere med vampyrfilmen Only Lovers Left Alive (2013). Gimme Danger (2016) er en dokumentarfilm om rockebandet The Stooges.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg