Chimborazo

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Chimborazo er en inaktiv vulkan og det høyeste fjellet i Ecuador med 6263 meter over havet. Fram til det nittende århundre ble dette regnet som verdens høyeste. Vulkanens siste utbrudd er tidfestet til rundt år 550 evt.

Faktaboks

Uttale
tʃimbårˈaså

Fjellet ligger i Andesfjellene, like ved byen Riobamba og 150 kilometer sørøst for landets hovedstad Quito. Det er omgitt av en nasjonalpark som bærer det samme navnet. Chimborazo er samtidig navnet på den regionale provinsen.

Regnet fra jordens sentrum, og ikke fra havflaten, er toppen av Chimborazo fortsatt planetens høyeste punkt. Det kommer av at Jordas diameter er større ved ekvatorlinjen, som Chimborazo befinner seg like ved, enn tilsvarende breddegrad som for eksempel Mount Everest, fjellet som ligger høyest i forhold til havflaten. Toppunktet på Chimborazo ligger 6 384,4 kilometer fra jordas kjerne, og slår dermed Mount Everest med 1,5 kilometer.

På samme måte er toppen av Chimborazo det punktet på jordkloden som befinner seg nærmest Sola og verdensrommet for øvrig.

Den øverste delen av Chimborazo er dekket av en isbre. Den strekker seg ned til 4600 meters høyde. Isbreen har blitt påviselig mindre de siste tiårene. Det er på grunn av den globale oppvarmingen, men også på grunn av askenedfall fra vulkanen Tungurahua lenger sør. En konsekvens av at isen har trukket oppover, er at dyre- og plantelivet følger etter.

Tradisjonelt har det vært en egen profesjon å hente is fra Chimborazo og selge det på markedet i Riobamba. Isblokker ble hogget ut fra isbreen og fraktet nedover på muldyr. Personer som utøvde dette yrket, ble kalt «hieleros de Chimborazo». Kanskje kan det oversettes som ismennene fra Chimborazo.

Fjellet er avbildet på riksvåpenet til Ecuador, som også finnes på selve flagget. Sammen med elven Guayas og andre symboler utgjør den en av flere identiteter for et samlet Ecuador.

Historisk sett har det vært stor interesse for bestigning av Chimborazo, særlig den tiden det ble regnet som verdens høyeste. Vitenskapsmannen Alexander von Humboldt, sammen med Aime Bonpland og Cesar Montufar, kom seg opp til 5875 meters høyde i 1802, men måtte stoppe på grunn av høydesyke. Cimobrazo var imidlertid viktig i naturvitenskapsmannens arbeid med å fastslå fellestrekk ved faunaen i høyere beliggende strøk verden rundt.

De første som besteg toppen var Edward Whymper og brødrene Louis y Jean-Antoine Carrel i 1880.

I dag er Chimborazo et yndet turterreng og populært for klatrere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg