Riobamba er en by i Ecuador. Den ligger sentralt i landet, 200 kilometer sør for hovedstaden Quito, og sørøst for vulkanen Chimborazo. Riobamba er hovedstaden i provinsen Chimborazo, og hadde 146 324 innbyggere ved folketellingen i 2010 (INEC).

Faktaboks

Uttale
riobˈamba

Riobamba har et planmessig utformet bysentrum etter gjenoppbygginger som følge av jordskjelv. Det har flere parker og en blanding av gammel og ny arkitektur.

Økonomi og næringsliv

Økonomien baserer seg på jordbruksproduksjon fra de omkringliggende områder. Riobamba regnes som et senter for kvegdrift, med blant annet landets største oksefestival.

Riobamba har også flere universiteter med godt omdømme og til sammen rundt 15 000 studenter.

Turisme

Mange av de opprinnelige bygningene fra kolonitiden er ødelagt som følge av jordskjelv. Sentrum består i dag av bygninger fra 1800-tallet og framover.

Jernbanestrekningen kalt «Nariz del diablo», kjent for sin uvanlig bratte nedstigning, er gjenopprettet for turistformål.

Riobamba er også et utgangspunkt for turer til vulkanen Chimborazo (6263 moh,) og den tilhørende Chimborazo nasjonalpark.

Historie

Fram til spanjolenes ankomst var området en del av inkariket.

Riobamba var en av de første byene som ble grunnlagt av spanjolene både i Ecuador og på det søramerikanske kontinentet. Offisielt ble det gjort av conquistadoren Diego de Almagro i 1534.

Byen blomstret med mange kirker og var i kolonitiden en av de største byene i Ecuador. Den ble imidlertid hardt rammet av et jordskjelv i 1797 som la store deler av byen i ruiner, og har ikke gjenvunnet posisjonen etter det.

Riobamba fikk fornyet betydning da jernbanen mellom Guayaquil og Quito ble anlagt på begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg