Ecuadors flagg og våpen

Ecuadors flagg
Ecuadors flagg med riksvåpenet i midten.

Artikkelstart

Ecuadors flagg har tre horisontale felt i gult, blått og rødt (regnet ovenfra). Riksvåpenet i midten har et ovalt skjold som viser et landskapsbilde med landets høyeste fjell (Chimborazo) og i forgrunnen en blå elv (Guayas) med et dampskip. På toppen av skjoldet troner en kondor.

Av historiske årsaker har flagget betydelige likheter med Colombias flagg og Venezuelas flagg.

Flagget

Flagget har tre horisontale felt i gult, blått og rødt (regnet ovenfra) i forholdet 2:1:1. Flaggets farger skal symbolisere den «nye verden» (gult) som er skilt fra Spania (rødt) av Atlanterhavet (blått). Det har opphav i et flagg som ble tegnet i 1806 av Francisco de Miranda. Mirandas flagg ble brukt av forbundsrepublikken Gran Colombia, som omfattet det nåværende Colombia, Venezuela og Ecuador. Da disse statene ble selvstendige, beholdt de varianter av det samme flagget. I sin nåværende form ble Ecuadors flagg offisielt antatt i 1900. Statsflagget har riksvåpenet i midten, mens et særskilt flagg for kommunalt bruk har en ring av hvite stjerner i midten, en for hver provins.

Riksvåpenet

Riksvåpen

Ecuadors riksvåpen fikk sin nåværende utforming i 1900.

Riksvåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Riksvåpenet ble innført i 1845 og fikk sin nåværende utforming i 1900. Det har et ovalt skjold som viser et landskapsbilde med et fjell (Chimborazo) og i forgrunnen en blå elv (Guayas) med et dampskip rigget med en merkurstav. På himmelen sees Solen midt i en del av Dyrekretsen med Værens, Tyrens, Tvillingenes og Krepsens tegn (henspiller på revolusjonsmånedene mars–juli 1845). Skjoldet hviler på et risknippe med øks og krones av en kondor med utspilte vinger. Bak skjoldet ligger to par korslagte spyd prydet med nasjonalflagg; mellom flaggene på venstre side (heraldisk høyre) er en laurbærgren, på høyre side en palmegren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg