Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Alexander von Humboldt, tysk oppdagelsesreisende og geograf, bror av W. von Humboldt. Humboldt er regnet som en av den moderne geografiens skapere.

Sammen med botanikeren Bonpland drog han 1797 til Sør-Amerika, utforsket elven Orinocos løp, besteg Chimborazo i Andesfjellene og reiste i den nordlige delen av Sør-Amerika, drog derfra til Mexico og USA og førte hjem til Europa store naturhistoriske og etnografiske samlinger (1799–1804). Oppholdt seg i Paris (1808–27) for å utarbeide og utgi sin store reisebeskrivelse (30 bd., 1425 kobberstikk). I 1827 bosatte Humboldt seg i Berlin. I 1829 drog han på ekspedisjon til Ural, Altaj og Kaspiske hav. Etter 1845 og til henimot sin død arbeidet han på sitt store verk Kosmos, en bok om verdensaltets fysiske lover.

Humboldt grunnla en ny vitenskap, plantegeografien, og ytet viktige bidrag til læren om jordmagnetisme, meteorologien, klimatologien og geologien. Han var allsidig, med interesser langt ut over naturvitenskapene; hans veldige arbeid med enkeltheter førte ham aldri bort fra den bevisste bestrebelse etter å finne en enhetsoppfatning eller verdensharmoni, som var et særpreg for den tyske, romantiske naturfilosofi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.