Cheddi Jagan

Faktaboks

Cheddi Jagan
Uttale
dʒˈeigən el. hˈa:ga:n
Født
1918, Ankerville, Britisk Guyana
Død
1997, Washington, D.C., USA

Artikkelstart

Cheddi Jagan var en guyansk politiker som mot slutten av sin karriere fikk anseelse som Guyanas landsfader. Han var den første demokratisk valgte statsministeren i Britisk Guyana i 1953, igjen statsminister fra 1957 til 1964 og president i republikken Guyana fra 1992 til 1997.

Cheddi Jagan ledet partiet People's Progressive Party (PPP) siden opprettelsen i 1950, et sosialistisk parti som har sin vesentligste støtte blant den indiske befolkningen. Da Jagan ble statsminister i koloniens første demokratisk valgte regjering i 1953 fanget han oppmerksomheten til Winston Churchill, som var bekymret for Jagans marxistisk-leninistiske tilbøyeligheter. Få dager etter valgseieren ble Jagan avsatt i en britisk militærintervensjon som oppløste grunnloven og installerte en ny regjering.

Jagan praktiserte som tannlege før han ble handels- og industriminister i 1957, deretter statsminister i Britisk Guyana fra 1962. Fra 1964 var han leder for opposisjonen, etter å ha blitt utsatt for en svertekampanje fra CIA og den amerikanske regjeringen som fryktet spredningen av kommunismen. Jagan ble president i Guyana etter at PPP vant parlamentsvalget i 1992. På dette tidspunktet var spenningene fra den kalde krigen tødd, og Jagan mottok økonomisk støtte fra USA under president Bill Clinton. Han styrte landet som sosialdemokrat, med sterk støtte til arbeiderbevegelsen. Jagan holdt seg ved makten til han døde og ble etterfulgt i embetet av sin kone, Janet Jagan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg