Cermaq ASA

Artikkelstart

Cermaq ASA, norsk havbruksselskap med oppdrett av laks og ørret som ble dannet i 1995 som Statkorn Holding. Cermaq ASA har virksomhet i Norge, Chile og Canada. Cermaq eier også 66% av kornhandlerselskapet Unikorn AS gjennom sitt datterselskap Cernova. Cermaq er datterselskap i Mitsubishi Corporation. Oppdrettsvirksomheten hadde en omsetning på 10 milliarder kroner i 2017 og vel 3700 ansatte hvorav rundt 600 i Norge. Det er verdens nest største oppdrettsselskap. Fôrvirksomheten Ewos ble solgt i 2013, slik at Cermaq nå er et nesten rendyrket oppdrettsselskap.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engels Cereals and Marine Aquaculture ('korn og marin akvakultur')

Historikk

Ewos ble grunnlagt 1931 i Sverige av Erik Berggren, Victor Weyde og Olle Sjöstedt (Ewos er dannet av forbokstaver i navnene deres). Selskapet laget opprinnelig fôrtilsetninger til landbruket, og 1949 ble Norsk Landbrukskjemi etablert som et datterselskap. I slutten av 1950-årene ble Ewos de første til å utvikle tørrfôr til fiskeyngel og ble en av verdens største produsenter av fiskefôr med virksomhet i Norge, Chile, Canada og Skottland. Hovedkontor i Bergen og norske fabrikker i Florø, Halsa og Bergneset utenfor Tromsø. Fabrikken i Florø ble etablert 1989 og var lenge verdens største fiskefôrfabrikk. Driver også utstrakt forskningsvirksomhet. Cermaq overtok Ewos 2000 og slo det sammen med fiskefôrselskapet NorAqua.

Statens Kornforretning ble 1994 delt i en forvaltningsdel og den statseide forretningsdelen Statkorn Holding AS med virksomhet innen kornhandel (Statkorn AS) og mølledrift (Stormøllen, Norgesmøllene). Selskapet skiftet etter hvert fokus fra landbruk til havbruk, og Felleskjøpet Øst Vest overtok 1999 kraftfôrvirksomheten i Stormøllen og 2003 aksjemajoriteten i Norgesmøllene. Statkorn Holding AS skiftet 2001 navn til Cermaq, som ble vedtatt skilt i en havbruksdel og en landbruksdel (Unikorn AS). Selskapet solgte 34 prosent av aksjene i Unikorn til Bygdemøllenes Investeringsselskap i 2001. I 2014 ble selskapet kjøpt opp av det japanske selskapet Mitsubishi Corporation.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg