Carl Axel Gottlund

Faktaboks

Carl Axel Gottlund
Født
24. februar 1796, Strömfors
Død
20. april 1875, Helsingfors, Finland

Artikkelstart

Carl Axel Gottlund var en finsk folkeminnesamler, universitetslektor og forkjemper for finsk språk og kultur.

I Norge og Sverige huskes han for å ha gjenoppdaget skogfinnene i Värmland og Hedmark, og for sitt engasjement for å styrke deres kultur. «I disse grensetraktene mellom Norge og Sverige er Gottlund i dag nærmest en mytisk kultfigur,» sa Finlands daværende ambassadør til Norge, Pekka Huhtaniemi i 2006.

Finnskogene

Minnesmerke over Gottlund ved Grue Finnskog kirke, reist 1950.
Av .

Gottlund foretok i 1821, mens han var student i Uppsala, en studieferd til fots gjennom Finnskogene i Sverige og Norge. Der fant han sine utflyttede landsmenn fattige og uvitende. Siden arbeidet han med slik oppofrelse og energi for å vekke nasjonalfølelsen hos dem og bedre deres kulturelle og økonomiske stilling at han fikk navnet «skogfinnenes apostel».

Han gikk blant annet inn for at Finnskogene i Värmland og Solør skulle isoleres og bli et rent finsk distrikt, med egne kirker, finske lensmenn og finske prester.

Hans Dagbok över mina vandringar på Wermlands och Solörs finnskogar ble utgitt i 1931 og sist gjenutgitt i 1986. Flere av hans dagbøker er også utgitt.

Universitetslektor

Fra 1839 var han ansatt som lektor i finsk språk ved universitetet i Helsingfors.

Som språkforsker var Gottlund i konstant konflikt med sine finske kolleger som Lönnrot. Gottlund ønsket å tufte skriftspråket på den østfinske Savolaks-dialekten, som han selv bare delvis behersket, og hans etymologiske spekulasjoner var preget av det samme romantiske svermeri som mye av hans øvrige virksomhet.

Siden 2010 har «sverigefinländernas dag» blitt feiret i Sverige på hans fødselsdag 24. februar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg