Caltex

Artikkelstart

Caltex var et amerikansk oljeselskap som ble startet i 1936. Fra 2001 ble selskapet integrert i ChevronTexaco. Caltex fortsatte som et merkenavn og selskap, først under ChevronTexaco og senere de internasjonale operasjonene til Chevron Corporation. I mer enn 60 land i Asia, Stillehavsområdet, Midt Østen og det sydlige Afrika brukes merkenavnet under lisens. Caltex Australia er det største oljeselskapet i Australia, men er i det lander et rent australsk selskap med australske eiere. Også i New Zealand blir merkenavnet Caltex brukt av et uavhengig selskap. I slike tilfeller betaler de lokale brukerne en lisens til Chevron for å bruke merkenavnet.

Faktaboks

Uttale
kˈælteks

Historikk

Selskapet ble startet i 1936 med navnet California Texas Oil Company da oljeselskapet Texaco slo sammen sin markedsføring og operasjoner i Asia, Øst Afrika, Australia og New Zealand med operasjoner drevet av Standard Oil of California (Socal) til et felles selskap med merkenavnet Caltex. Socal, som senere endret navnet til Chevron, plasserte som en del av avtalen sitt raffineri i Bahrain og sine arabiske oljefelt inn i selskapet. Konsesjonene for oljeutvinning i Bahrain var på dette tidspunktet helt nye.

I årene 1947–67 brukte også Texacos raffinering og markedsføring i Europa, inkludert Texacos bensinstasjoner i Norge, merkenavnet Caltex. Navnet Caltex Petroleum Company ble brukt fra 1968.

I 1967 ble Caltex' europeiske interesser overført til Chevron og Texaco, og Caltex fokuserte sin virksomhet på Afrika og Asia. Etter å ha bygget opp virksomhet i flere asiatiske land ble hovedadministrasjonen i 1998 flyttet fra Dallas i Texas til Singapore. Året etter ble navnet endret til Caltex Corporation.

Oljeleting på Svalbard

I 1960–1967 fikk Caltex tillatelse av norske myndigheter til å drive letevirksomhet etter olje på Svalbard. Når det amerikanske selskapet fikk en slik tillatelse åpnet det også opp for at Sovjetunionen etter Svalbardtraktaten kunne kreve å få starte letevirksomhet. Det var midt under den kalde krigen og saken var vanskelig for norske myndigheter. Når saken ikke utviklet seg videre var det fordi det ikke ble funnet olje.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørklund, Krisoffer (2009). Norwegian Oil Policy on Svalbard: the Caltex case 1960–1967. Oslo: Norwegian Institute of Defence Studies.
  • Mathiesen, Haakon Chr. Norsk Caltex Oil. Oslo: Caltex Oil.
  • Sampson, Anthony (1977). De syv søstrene: de store oljeselskapene og deres virksomhet. Oslo. Tiden.
  • Sampson, Anthony (1975). Seven Sisters. New York: Viking Press.
  • Yergin, Daniel (2008). The Epic Quest for Oil Money & Power. New York: Simon & Schuster.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg