Bymarka

Grønlia er en serveringshytte i Bymarka.

Bymarka er et populært friluftsområde sommer som vinter.
Blåtimen i Bymarka
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Trondheim bymark er Trondheims største frilufts- og utfartsområde.

Bymarka ligger på halvøya mellom Gaulosen og Trondheimsfjorden, vest for bebyggelsen mellom bydelene Byåsen og Heimdal. Samlet areal er 82 km², hvorav 32 km² eies av Trondheim kommune, 40 km² av private og resten av staten. Lendet er skogkledd og kupert med en rekke myrer og mindre vann. Største vann er Skjellbreia (0,70 km², 225 moh.). Det er 12 topper med høyder opp til 400 meter, hvorav de høyeste er Storheia (566 moh.), Gråkallen (552 moh.) og Bosbergheia (537 moh.). Tregrensa ligger på omkring 450 meter.

Bymarka har variert natur- og kulturlandskap med en del gammel gårdsbebyggelse. Det er flere mil med preparerte skiløyper, også lysløyper, og opparbeidede turstier, og natur- og kultursti. Det er to skianlegg (Granåsen og Gråkallen) og en 9-hulls golfbane (Sommerseter). Ved Haukvatnet er det også en asfaltert rullestolløype. Fordelt over hele marka finnes syv serveringssteder. Bybanen Gråkallbanen går til Lian stasjon og til Skistua, like sørøst for Gråkallen, er det bilvei.

Bymarka naturreservat

Bymarka naturreservat omfatter omkring 12 000 daa. Det ligger på vestsida av Gråkallen og Skjellbreia og strekker seg fra Sæteråsen og Storheia i sør og vest til Digermulen ved fjorden i nord. Området har stor variasjon i høydedrag, topografi, skogtyper og vegetasjon. Berggrunnen i reservatet består stort sett av grønnstein og grønnskifer. Verneområdet ligger i et svært mye brukt turområde, og friluftslivet er derfor tatt inn i formålet med fredningen og som en viktig premiss ved forvaltningen, noe som er uvanlig for et naturreservat. Arboret ved Helkanseter. I området er det ellers gjort mange arkeologiske funn fra eldre og nyere tid.

Kart

Bymarka
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg