Trondheim bymark, Trondheims største frilufts- og utfartsområde (den andre er Strindmarka). Bymarka ligger på halvøya mellom Gaulosen og Trondheimsfjorden, vest for bebyggelsen mellom bydelene Byåsen og Heimdal. Samlet areal er 82 km², hvorav 32 km² eies av Trondheim kommune, 40 km² av private og resten av staten. Lendet er skogkledd og kupert med en rekke myrer og mindre vann. Største vann er Skjellbreia (0,70 km², 225 moh.). Det er 12 topper med høyder opp til 400 meter, hvorav de høyeste er Storheia (566 moh.), Gråkallen (552 moh.) og Bosbergheia (537 moh.). Tregrensa ligger på ca. 450 moh.

Variert natur- og kulturlandskap med en del gammel gårdsbebyggelse. Skiløyper, bl.a. 250 km preparerte løyper og 6 lysløyper. Opparbeidede turstier, natur- og kultursti. Det er to alpinbakker (Gråkallen og Granåsen) og en 9-hulls golfbane (Sommerseter). Ved Haukvatnet er det en 2,3 km lang asfaltert rullestolløype. Fordelt over hele marka finnes syv enkle serveringssteder. Bybanen Gråkallbanen går til Lian stasjon. Bilvei til Skistua like sørøst for Gråkallen.

Bymarka naturreservat omfatter omkring 12 000 daa. Det ligger på vestsida av Gråkallen og Skjellbreia og strekker seg fra Sæteråsen og Storheia i sør og vest til Digermulen ved fjorden i nord. Området har stor variasjon i høydedrag, topografi, skogtyper og vegetasjon. Berggrunnen i reservatet består stort sett av grønnstein og grønnskifer. Verneområdet ligger i et svært mye brukt turområde, og friluftslivet er derfor tatt inn i formålet med fredningen og som en viktig premiss ved forvaltningen, noe som er uvanlig for et naturreservat. Arboret ved Helkanseter. Det er ellers gjort mange arkeologiske funn fra eldre og nyere tid.

Trondheim kommune om Bymarka

Skisporet.no

Bymarka.net

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.