Cort Adeler. Utsnitt av maleri fra omkring 1700 av hoffmaleren Jacob d'Agar.

Fri. fri

Cort Adeler var en dansk-norsk  admiral, som utmerket seg ved å være en viktig part i oppbyggingen av den dansk-norske flåte. Han var også godseier i Norge.

Adeler ble født og vokste opp i en velstående familie i Brevik, før han som femtenåring dro til Nederland  for å ta lære som navigatør  og matematiker. Han fikk hyre som sjøkadett  i den nederlandske marine. 

Skipet Adeler tjenestegjorde ved ble hyret av Venezia  og dette ble en inngang til deres tjeneste. Han ble i 1645 kaptein på skipet, før han i 1648 offisielt gikk inn i den venetianske marine. Han kjempet med dem i årevis i krigene mot det Ottomanske riket. Adeler deltok i slag ved Dardanellene, Kreta  og en rekke sjøslag. I 1657 erobret han en tyrkisk standardt, en fane, etter å ha bordet et tyrkisk krigsskip.

Adeler vendte 1661 tilbake til Nederland, da hans kone hadde dødd. I 1663 ble han kalt hjem til Danmark  og utnevnt til admiral. Han hadde en stor del av æren for oppbyggingen av den dansk-norske flåte. 

Han ledet byggingen av nye orlogsskip  i Danmark-Norge, etter nederlandsk inspirasjon og egne tegninger. Han måtte også lede forhandlinger med Nederland, som holdt tilbake skip bygd for den dansk-norske marine.

Fra 1670 var han leder for det dansk-norske ostindiske kompani, etter at tidligere forsøk på å gjenopprette denne handelen hadde havarert. Fra 1671 ble Adeler tatt opp som hvit ridder av Dannebrogordenen og ble dermed adlet. Han flyttet dog tilbake til Norge, og Telemark  hvor han fikk bygd gods.

Under den skånske krig av 1675 måtte han imidlertid på grunn av sykdom overgi kommandoen til Niels Juel, og døde selv noen dager etter.

  • Aas, Lars: Cort Adeler : den norske sjøhelt, 1943

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.