Cort Adeler

Faktaboks

Cort Adeler
også Adelaer el. Adler, Curt Sivertssøn (eg. Sørenssøn)
Født
26. desember 1622, Brevik, Telemark, Norge
Død
15. november 1675, København, Danmark
født 16.12.1622, død 05.11.1675 etter juliansk kalender

Cort Adeler. Utsnitt av maleri fra omkring 1700 av hoffmaleren Jacob d'Agar.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Cort Adeler var en dansk-norsk admiral, som utmerket seg ved å være en viktig part i oppbyggingen av den dansk-norske flåte. Han var også godseier i Norge.

Tidlig karriere og den venetianske marine

Adeler ble født og vokste opp i en velstående familie i Brevik, før han som femtenåring dro til Nederland for å ta lære som navigatør og matematiker. Han fikk hyre som sjøkadett i den nederlandske marine.

Skipet Adeler tjenestegjorde ved ble hyret av Venezia og dette ble en inngang til deres tjeneste. Han ble i 1645 kaptein på skipet, før han i 1648 offisielt gikk inn i den venetianske marine. Han kjempet med dem i årevis i krigene mot det Ottomanske riket. Adeler deltok i slag ved Dardanellene, Kreta og en rekke sjøslag. I 1657 erobret han en tyrkisk standardt, en fane, etter å ha bordet et tyrkisk krigsskip.

I den dansk-norske tjeneste

Adeler vendte 1661 tilbake til Nederland, da hans kone hadde dødd. I 1663 ble han kalt hjem til Danmark og utnevnt til admiral. Han hadde en stor del av æren for oppbyggingen av den dansk-norske flåte.

Han ledet byggingen av nye orlogsskip i Danmark-Norge, etter nederlandsk inspirasjon og egne tegninger. Han måtte også lede forhandlinger med Nederland, som holdt tilbake skip bygd for den dansk-norske marine.

Fra 1670 var han leder for det dansk-norske ostindiske kompani, etter at tidligere forsøk på å gjenopprette denne handelen hadde havarert. Fra 1671 ble Adeler tatt opp som hvit ridder av Dannebrogordenen og ble dermed adlet. Han flyttet dog tilbake til Norge, og Telemark hvor han fikk bygd gods.

Under den skånske krig av 1675 måtte han imidlertid på grunn av sykdom overgi kommandoen til Niels Juel, og døde selv noen dager etter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aas, Lars: Cort Adeler : den norske sjøhelt, 1943

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg