Faktaboks

Eidanger
Etymologi

av norrønt eið, 'eid', og angr, 'fjord'.

Eidanger er en tettbebyggelse og et sokn i Porsgrunn kommune, Telemark, sørøst for bysenteret, innerst i Eidangerfjorden. Tettbebyggelsen inngår i tettstedet Porsgrunn/Skien. Industriområdet Herøya ligger i Eidanger.

Eidanger kirke er en langkirke i stein fra omkring 1150, påbygd i 1787. Kirken har et maleri fra middelalderen av Kristi himmelfart og en gammel døpefont, og det er gravhauger nær kirken. Herøya kirke er bygd i 1957 og Stridsklev kirke i 2000. Nordre Tveten, som var sorenskriver- og lensmannsgård fra 1700-tallet, er nå Grenland folkehøgskole.

Eidanger var egen kommune inntil 1964, da den ble innlemmet i Porsgrunn kommune. Ved sammenslåingen var kommunen 136 km2 og hadde cirka 13 000 innbyggere.

Kart

Eidanger
Eidanger
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hals, Harald: Eidanger bygdehistorie, 1968, 2 bind. Les bøkene på nb.no: Bind 1 Bind 2
  • Schilbred, C.S. & Per Chr. Nagell Svendsen: Gårds- og slektshistorien for Eidanger, 1984, 3 bind. Bind 1 Bind 2 Bind 3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg