De Utvalgte er et scenekunstkompani med base i Oslo. Kompaniet består av Kari Holtan, Boya Bøckman, Anne Holtan og Torbjørn Davidsen. De Utvalgte knytter til seg andre kunstnere etter behov.

De Utvalgte ble etablert i 1994, etter at gruppens originale besetning hadde fullført sin utdannelse på Nordisk Teaterskole i Danmark.

De Utvalgte arbeider med samtidsteater, med elementer av billedkunst og performancekunst, og kompaniet har de siste årene utmerket seg i sitt utforskende arbeid med dialog mellom video og aktør. Videokunstneren Boya Bøckman har prøvd ut måter å benytte 3D-teknologi i teaterrommet på, og denne teknologien er brukt i flere av De Utvalgtes produksjoner, som Kunsten å bli tam (2011) og De Utvalgte (2012). Ofte samarbeider kompaniet med aktører uten skuespillererfaring, et grep som problematiserer spørsmål om autensitet og teatralitet, identitet og tilhørighet. Disse temaene er gjennomgående viktige for kompaniets arbeid.

Utmerkelser

  • 2019 – Heddaprisen i kategorien for særlig kunstnerisk innsats for Skipet vol. 5 – Shortcuts
  • 2019 – Heddaprisen til Boya Bøckman i kategorien for beste audiovisuelle design for Skipet vol. 5 – Shortcuts (han fikk prisen for denne og for LazarusDet Norske Teatret)
  • 2013 – Heddaprisen i kategorien for særlig kunstnerisk innsats for De Utvalgte
  • 2012 – Heddaprisen til Boya Bøckman i kategorien for beste visuelle design for Kunsten å bli tam
  • 2012 – Kritikerprisen for produksjonen Kunsten å bli tam
  • 2012 – Æddaprisen i kategorien for samtidrelevant prosjekt for mindre scene, for produksjonen Kunsten å bli tam
  • 2010 – Torshovteatrets venners pris for produksjonen Drømmen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg