Verdensteatret (1986) er et norsk kunstkollektiv med base i Oslo. Gruppen består av kunstnere fra forskjellige kunstgrener og profesjoner, og produserer scenekunst og andre kunstrelaterte prosjekter.

Verdensteatret ble etablert av Lisbeth Bodd 4. juni 1986 i Bergen. Sammen med livspartner og billedkunstner Asle Nilsen var hun kunstnerisk- og administrativ leder for gruppen frem til sin død 28. september 2014.

Siden 2007 har Verdensteatret mottatt basisfinansiering fra Norsk Kulturråd.

Verdensteatrets arbeider er tverrkunstneriske. I sine verk integrerer de ulike kunstneriske disipliner og bygger broer over gapet mellom kunstneriske grenser og materialer. Deres arbeid særpreges av en eksperimentell bruk av audiovisuell teknologi som settes i tett dialog med mer tradisjonelle og historiske verktøy og kunstneriske uttrykk. Verkene kan defineres som komplekse multimediale orkesterverk og/eller romrelaterte musikalske komposisjoner.

I perioden 2010-2014 var Verdensteatret i lange perioder på turné internasjonalt og viste sine verk i forskjellige kontekster. De gjestet mange prestisjetunge lyd- og scenekunstfestivaler, store kunstbiennaler (bla. Shanghai-biennalen), kunstmuseer, tverrkunstneriske arenaer og andre mer eller mindre udefinerbare visningssteder. Verdensteatrets arbeider vises altså både i Norge og bredt internasjonalt. 

Verdensteatret har siden tidlig på 2000-tallene forsket på bruk av ny teknologi i scenekunst. De arbeider med å sette ny teknologi i dialog med mer tradisjonelle former for historiefortelling og estetiske uttrykk. For dette arbeidet mottok de i 2006 den amerikanske Bessie-prisen i kategorien Installation & New Media, en scenekunstpris som best kan sammenlignes med filmens Oscar.

2014 - Heddaprisens Ærespris

2006 - Bessie-prisen/The New York Dance and Performance Award i kategorien Installation & New Media, for produksjonen Konsert for Grønland.

2003 - Telenors kulturpris

2002 - Nominert til Heddaprisen i kategorien Åpen klasse.

1998 - Danse- og Teatersentrums scenekunstpris

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.