Verdensteatret (1986) er et norsk kunstkollektiv med base i Oslo. Gruppen består av kunstnere fra forskjellige kunstgrener og profesjoner, og produserer scenekunst og andre kunstrelaterte prosjekter.

Verdensteatret ble etablert av Lisbeth Bodd 4. juni 1986 i Bergen. Sammen med livspartner og billedkunstner Asle Nilsen var hun kunstnerisk- og administrativ leder for gruppen frem til sin død 28. september 2014.

Siden 2007 har Verdensteatret mottatt basisfinansiering fra Norsk Kulturråd.

Verdensteatrets arbeider er tverrkunstneriske. I sine verk integrerer de ulike kunstneriske disipliner og bygger broer over gapet mellom kunstneriske grenser og materialer. Deres arbeid særpreges av en eksperimentell bruk av audiovisuell teknologi som settes i tett dialog med mer tradisjonelle og historiske verktøy og kunstneriske uttrykk. Verkene kan defineres som komplekse multimediale orkesterverk og/eller romrelaterte musikalske komposisjoner.

I perioden 2010-2014 var Verdensteatret i lange perioder på turné internasjonalt og viste sine verk i forskjellige kontekster. De gjestet mange prestisjetunge lyd- og scenekunstfestivaler, store kunstbiennaler (bla. Shanghai-biennalen), kunstmuseer, tverrkunstneriske arenaer og andre mer eller mindre udefinerbare visningssteder. Verdensteatrets arbeider vises altså både i Norge og bredt internasjonalt. 

Verdensteatret har siden tidlig på 2000-tallene forsket på bruk av ny teknologi i scenekunst. De arbeider med å sette ny teknologi i dialog med mer tradisjonelle former for historiefortelling og estetiske uttrykk. For dette arbeidet mottok de i 2006 den amerikanske Bessie-prisen i kategorien Installation & New Media, en scenekunstpris som best kan sammenlignes med filmens Oscar.

2014 - Heddaprisens Ærespris

2006 - Bessie-prisen/The New York Dance and Performance Award i kategorien Installation & New Media, for produksjonen Konsert for Grønland.

2003 - Telenors kulturpris

2002 - Nominert til Heddaprisen i kategorien Åpen klasse.

1998 - Danse- og Teatersentrums scenekunstpris

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.