Verdensteatret

Pressebilde fra Verdensteatrets produksjon "Broen over Gjørme" (2014) som ble vist på Henie Onstad Kunstsenter under Ultimafestivalen i september 2014.

Verdensteatret er et norsk kunstkollektiv med base i Oslo. Gruppen består av kunstnere fra forskjellige kunstgrener og profesjoner, og produserer scenekunst og andre kunstrelaterte prosjekter.

Verdensteatret ble etablert av Lisbeth Bodd 4. juni 1986 i Bergen. Sammen med livspartner og billedkunstner Asle Nilsen var hun kunstnerisk- og administrativ leder for gruppen frem til sin død 28. september 2014.

Siden 2007 har Verdensteatret mottatt basisfinansiering fra Norsk kulturråd.

Tverrkunstnerisk

Verdensteatrets arbeider er tverrkunstneriske. I sine verk integrerer de ulike kunstneriske disipliner og bygger broer over gapet mellom kunstneriske grenser og materialer. Deres arbeid særpreges av en eksperimentell bruk av audiovisuell teknologi som settes i tett dialog med mer tradisjonelle og historiske verktøy og kunstneriske uttrykk. Verkene kan defineres som komplekse multimediale orkesterverk og/eller romrelaterte musikalske komposisjoner.

Ny teknologi

Verdensteatret har siden tidlig på 2000-tallet forsket på bruk av ny teknologi i scenekunst. De arbeider med å sette ny teknologi i dialog med mer tradisjonelle former for historiefortelling og estetiske uttrykk. For dette arbeidet mottok de i 2006 den amerikanske Bessie-prisen i kategorien Installation & New Media, en scenekunstpris som best kan sammenlignes med filmens Oscar.

Turnering

Verdensteatret er i perioder på turné internasjonalt og viser sine verk i forskjellige kontekster. De har gjestet mange prestisjetunge lyd- og scenekunstfestivaler, store kunstbiennaler (blant annet Shanghai-biennalen), kunstmuseer, tverrkunstneriske arenaer og andre mer eller mindre udefinerbare visningssteder. Verdensteatrets arbeider vises altså både i Norge og bredt internasjonalt.

Utmerkelser

  • 2015 – Heddaprisen for beste audiovisuelle design, og Teaterkritikerprisen for produksjonen Boren over Gjørme.
  • 2014 – Heddaprisens Ærespris
  • 2006 – Bessie-prisen/The New York Dance and Performance Award i kategorien Installation & New Media, for produksjonen Konsert for Grønland.
  • 2003 – Telenors kulturpris
  • 1998 – Danse- og Teatersentrums scenekunstpris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg