Faktaboks

Bjørnar Moxnes
Født
19. desember 1981, Oslo
Bjørnar Moxnes
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bjørnar Moxnes er en norsk politiker som var partileder i Rødt fra 2012 til 2023. Han er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo. Han var medlem av Oslo bystyre fra 2011 til 2019, og er fra 2017 stortingsrepresentant for Oslo.

Politisk bakgrunn

Moxnes var leder av Rød Ungdom i perioden 2004–2006 og nestleder i Rødt i 2010–2012 før han overtok som partileder. Han er stortingsrepresentant for Oslo fra 2017, partiets første stortingsrepresentant siden omorganiseringen og navneskiftet til Rødt i 2007. Moxnes gjorde en meget god valgkamp og sikret mandatet med partiets beste valgresultat noensinne i Oslo, med 6,3 prosent. På landsbasis fikk Rødt 2,4 prosent av stemmene.

Valget i 2021 ble det store gjennombruddet for Rødt, da partiet doblet sin oppslutning og fikk 4,7 prosent av stemmene. Moxnes har fremstått som en dyktig og konsekvent politiker og fikk personlig mye av æren for partiets fremgang. Ved stortingsvalget 2021 fikk Rødt åtte mandater.

Ukraina-debatt

Etter Russlands fornyede angrep på Ukraina i februar 2022 fikk Rødt en del kritikk for ikke å ville sende våpenhjelp til Kyiv. Partiet førte lengre, interne diskusjoner om saken, og Moxnes var blant flertallet i sentralstyret som anbefalte grønt lys til våpenstøtte i mars 2023. Det var delte meninger om forslaget i Rødt, men sentralstyrets innstilling fikk flertall på landsmøtet måneden etter.

Solbrille-saken

30. juni 2023 ble det offentlig kjent at Moxnes ble tatt for tyveri av et par solbriller på Oslo lufthavn Gardermoen to uker tidligere. Han ble ilagt et forelegg på 3000 kr som han betalte. Moxnes endret forklaring om hendelsesforløpet, men fikk støtte av de fleste fremtredende Rødt-politikere.

3. juli ble han sykmeldt, og 24. juli trakk han seg som leder av Rødt. Marie Sneve Martinussen tok over ledervervet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg