Bjørge Lillelien

Faktaboks

Bjørge Lillelien
Født
29. mars 1927, Røyken, Buskerud
Død
26. oktober 1987, Oslo
Bjørge Lillelien i 1966.
Av /Aktuell / Scanpix.
Bjørge Lillelien intervjuer en skiløper før Holmenkollrennet i 1969.
/Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Bjørge Lillelien var en norsk journalist, særlig kjent som sportskommentator på NRK.

Bakgrunn

Lillelien var utdannet som journalist ved North Western University i Chicago, og arbeidet deretter i aviser i Chicago og New York. Hjemme i Norge ble han i 1954 ansatt i Fremtiden i Drammen, men gikk videre til NRK i 1957.

NRK-karriere

Lillelien jobbet først med kortbølgesendingene til sjøfolk og nordmenn i utlandet, deretter i nyhets- og aktualitetsavdelingen. Før OL i Squaw Valley i 1960 skulle NRK ansette sin første faste sportsmedarbeider, og tre mann meldte sin interesse: Lillelien, Knut Bjørnsen og Jarle Høysæter. Etter en ni måneder lang prosess, ble Lillelien ansatt. Han skulle dekke langrenn og hopp om vinteren og friidrett og fotball om sommeren.

Lillelien ble særlig kjent for personlig pregede sportsreportasjer og kommentararbeid, spesielt fra ski og fotball. Flere av hans engasjerte utbrudd er blitt klassikere, for eksempel:

  • «Saken er biff, saken er karbonade, saken er ertesuppe» (Ivar Formos seier på 50 km, OL i Innsbruck 1976).
  • «... Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen ...» (Norges 2–1-seier over England i fotball 1981).

Lillelien utgav blant annet bøkene Knall og fall (1969) og Saken er klar!(1985). Han ble rammet av kreft og døde på Rikshospitalet i 1987, 60 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg